• 9

Osiguranje je za neke profesije obavezno. Evo i koje

Da li ste znali da u Srbiji postoji nekoliko desetina profesija za koje je zakonom propisano da moraju da imaju obavezno osiguranje da bi uopšte obavljali svoje delatnosti? Da, bilo da je reč o fizičkim ili pravnim licima.

  • 9

Osiguranje od profesionalne odgovornosti jedno je od onih vrsta osiguranja koje postaje imperativ za kompanije koje nude usko specijalizovane usluge.

Kod nas je i relativno novije, uglavnom su ga donele strane kompanije kao svoju praksu, ali svakako sve je više profesija koje uključuju specifičnu vrstu usluge – savetodavnu, konsultantsku, ekspertsku, analitičku ili proceniteljsku. Ovakva vrsta usluge nosi znatno veću odgovornost prema klijentima, ali i veći teret za kompanije.

Pogrešna procena, savet koji nije doneo željeni rezultat ili neka druga vrsta propusta, samo su neki od povoda za potencijalne tužbe i sporove, koji su učestala pojava u branšama koje se temelje na ovim principima.

Koje su to onda profesije koje moraju da imaju ovu vrstu osiguranja:

- Revizorske kuće

- Stečajni upravnici

- Advokati

- Javni beležnici

- Izvršitelji

- Građevinska industrija - arhitekte, inženjeri, nadzor

- Turističke agencije (Ove godine stupile su na snagu i izmene Zakon po kojim su agencije obavezne da kao organizator putovanja za svakog putnika, odnosno ugovoreno turističko putovanje, obezbede garanciju putovanja o čemu izdaju potvrdu)

- Prevoznici u vazdušnom, železničkom i brodskom saobraćaju.

- Zagađivači čije postrojenje ili sama delatnost predstavlja visok stepen opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu

- Zdravstvene ustanove i sponzori kliničkih istraživanja

- Sertifikaciona tela za izdavanje elktronskih sertifikata

- Primaoci lizinga koji moraju osigurati predmet lizinga

- Delatnici u osiguranju

Uz obavezno osiguranje vozila, jedno od majmasovnijih obaveznih osiguranja je ono koje proizilazi iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu po kojem je svaki poslodavac dužan da zaposlene osigura od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom, kako bi se obezbedila naplata štete.

Kod nas u toku i pripreme novog zakona prema kojima bi osiguranje radnika bilo obavezno. Više o tome u našoj posebnoj vesti.

Kako to izgleda u praksi?

Ako uzmemo za primer IT kompaniju koja se bavi razvojem digitalnih proizvoda, ostvaruje 345.000 evra prihoda i ima 25 zaposlenih. Limit polise je 1.000.000 EUR, a učećše u šteti 5.000 EUR

Uz osiguranje od profesionalne odgovornosti za IT uključeno je i sajber osiguranje.

Premija osiguranja na godišnjem novou iznosi: 6.300 EUR

(Telegraf Biznis/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    Nisu nabrojana sva zanimanja, npr profesionalni upravnici, a navedena su neka za koje to nije obavezno.

  • Beba

    I za računovođe je poželjno...

  • Zemunac

    Radnike MUP-a koji rade na poslovima protiv-diverzione zaštite (mine, bombe, eksplozivi.... ) osigurava AMS. Nema osiguranja od povrede već samo od smrtnog slučaja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke