• 0

Veselin Jevrosimović, vlasnik grupacije "Comtrade", iz Davosa: Strance interesuje IT tržište Srbije

Jevrosimović je jedini privrednik iz Srbije koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

  • 0

Veselin Jevrosimović, predsednik i vlasnik grupacije "Comtrade" i jedini privrednik iz Srbije koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu - SEF (World Economic Forum - WEF) u Davosu, u intervjuu za "Alo!" iznosi svoje prve utiske sa ovogodišnjeg foruma i ističe da su stranci veoma zainteresovani za naše informatičko tržište.

* Kakvi su vam prvi utisci?

- Sam početak Davosa obeležile su velike demonstracije u samom gradu i okolnim mestima, koje se održavaju svake godine, međutim, ove godine je to nešto više izraženo nego prethodnih godina.

* Koliko nama kao jednoj ipak maloj zemlji znači učestvovanje na velikom skupu gde su ipak sve oči uprte u svetske moćnike i predstavnike svetskih sila?

- Ovo je veliko priznanje za Srbiju, jer u Davos se dolazi po pozivu, a mesto je rezervisano za svega 2.000 najistaknutijih političara i poslovnih ljudi iz celog sveta. Samo prisustvo našeg predsednika i premijera već duži niz godina u Davosu jeste veliko priznanje našoj zemlji kao ozbiljnom političkom subjektu.

Davos

Foto: Privatna arhiva

* Koliki značaj Davos ima za srpske privrednike?

- Za srpsku privredu i naše privrednike SEF je vrlo značajan, pogotovo zato što se rešavaju stvari koje su od velikog značaja za globalnu ekonomiju, pa samim tim i našu privredu. Član sam SEF već više od 12 godina i svake godine posećujem više foruma u njihovoj organizaciji po celom svetu. Nažalost, od privrednika sam jedini iz naše zemlje.

* Sa kim ste se dosad sastali? O čemu ste razgovarali?

- Već unapred znam ko sve dolazi na sledeće forume, budući da su svi učesnici umreženi u jednu veliku mrežu preko aplikacije, tako da unapred mogu da se zakažu i ugovore željeni sastanci. Značaj foruma i jeste u tome što tu mrežu vi koristite bilo gde da ste u svetu. Ove godine sastajem se uglavnom sa "blockchain" kompanijama, firme usko vezane za razvoj AI (veštačke inteligencije), kao i polje vezano za heminformatiku (cheminformatics).

* Šta vas obično pitaju kada je reč i o Srbiji i o poslovanju u našoj zemlji?

- Obično su svi zainteresovani za naše informatičko tržište koje poslednjih godina beleži veliki rast.

* Nova avio-linija Beograd-Priština najaktuelnija je tema ovih dana. Koliko će to imati uticaja na srpsku privredu?

- Uspostavljanje lokalne linije Beograd-Priština je veoma važno za ekonomski razvoj ne samo naše zemlje već i celog regiona. Svako infrastrukturno povezivanje otvara nove horizonte i mogućnosti.

* Jedna od ključnih tema su i klimatske promene. Može li se spasti planeta?

- Ako pričamo o klimatskim promenama, problem nećemo rešiti dok se ne bude razvila svest kod svakog od nas da svi, kako mi tako i naša deca, postajemo žrtve klimatskih promena i da svi moramo ozbiljno da mu pristupimo.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke