• 37
 ≫ 

Oglasili se i Nemci: Naša namera nije da odvodimo radnike koji su potrebni Srbiji

 ≫ 

"Naša namera nije da u Nemačku privlačimo medicinsko osoblje koje je neophodno na tržištu rada Srbije"

  • 37
Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra

Foto: Shutterstock

Odluka resornog ministarstva da stopira odlazak medicinara putem nemačkog projekta, odnosno međudržavnog sporazuma dve zemlje, naišla je na razumevanje druge strane.

Povodom najave ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića o zaustavljanju konkursa za odlazak medicinskih radnika u Nemačku, oglasio se i GIZ u čijoj organizaciji i jeste "Triple Win".

- Imamo mnogo razumevanja za stav našeg partnera, ministrastva za rad, boračka i socijalna pitanja povodom zaustavljanja konkursa za odlazak medicinskih radnika u Nemačku. Naša namera nije da u Nemačku privlačimo medicinsko osoblje koje je neophodno na tržištu rada Srbije. Intencija je da se medicinskim sestrama i tehničarima, koji nisu pronašli adekvatne ponude na tržištu Srbije i koji ne mogu da nađu željeno zaposlednje ovde, ponudi da se u Nemačkoj dalje profesionalno razvijaju i ostvare svoje ciljeve po pitanju zaposlenja. Ovaj program se, pored Srbije sprovodi u mnogom drugim zemljama. Ukoliko bi ovaj projekat u Srbiji izavao neposredne negativne posledice i ukoliko naš partner ne želi da se projekat dalje nastavi, mi ćemo razmotriti sve raspoložive opcije - kaže direktor GIZ Srbija Gerhard Sippel.

Podsetimo, preko projekta koji je organizovao GIZ odlazilo je oko 100 medicinskih sestara godišnje. A to je mizeran broj naspram onoga koji ode preko agencija. To je potvrdila i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pri tom, radni ugovori medicinskih sestara iz Srbije bili su identični onima koje imaju medicinari iz Nemačke.

Podsetimo, tek što je najavljeno raskidanje ugovora o konkursu koji odvlači medicinare iz zemlje, već stižu i rekacije.

- Stav države je da moramo da se izborimo sa ekonomskim migracijama, u toj nameri resor kojim rukovodim u potpunosti podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića i njegovu borbu za svakog našeg građanina. Iz tog razloga sam naložio da se odmah obustavi dalji odlazak naših radnika tako što ćemo suspendovati ovaj sporazum - rekao je za Telegraf Biznis Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salle

    3. februar 2020 | 15:31

    Zasto skolovati strucnjake na teret svih gradjana srbije .Moj je predlog da drzava daje kredite za skolovanje.Posle toga ili odradi ili vrati.Idi i nemacku pa vracaj kredit.

  • DARKO 100%

    3. februar 2020 | 14:50

    Uvek smo mi trcali za zapadom da bi tamo zaradili novac,niko nas ne odvlaci od njih tamo ,sve je nasa odluka,nas odvlaci jednostavno pogresna politika socijalna i ekonomska

  • D WELLE

    3. februar 2020 | 14:44

    Ako već školujete ljude a nemate gde da ih zaposlite sa pristojnom platom onda ih bar pustite da bilo gde zarade za život,zar to nije pomoć RSrbiji .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>