• 0
 ≫ 

Zbog špijunskog skandala, jedna od najpoznatijih banaka na svetu ostala bez izvršnog direktora

 ≫ 

Tidžej Tajem će sa ove pozicije odstupiti 14. februara, a zameniće ga Tomas Gotstajn

  • 0
Tidjane Thiam, Švajcarska Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Roland zh

Skandal o špijunaži, vezan za banku "Credit Suisse", nastavlja se i ove godine. Tenzija između Uprave i glavnih investitora jedne od najjačih privatnih banaka na svetu je intenzivno rasla, a u fokusu je bilo smenjivanje izvršnog direktora Tidžeja Tajema.

Svetski mediji pišu da je, prema mišljenju deoničara, Tajem za poslednje tri godine postigao izvanredne rezultate. Ipak, sa trenutne pozicije će odstupiti 14. februara, a zameniće ga Tomas Gotstajn, objavio je CNBC.

"Credit Suisse" je optužena za špijuniranje drugog izvršnog direktora Ikbala Kana

Švajcarski "Sonntags Zeitung" piše i da je ova banka tajno prikupljala informacije o ekološkoj organizaciji "Greenpeace". Oni, naime, kritikuju "Credit Suisse" zbog ulaganja u fosilna goriva, i podsećaju da je banka obećala da će obustaviti ulaganje u nove elektrane na ugljenik i da će smanjiti štetne gasove iz brodova koje finansira.

Ako se vratimo u decembar 2019, ovako je bilo: interna istraga advokatske firme "Homburger" je navela da je pronašla „nulte dokaze“ da je Tajem bio svestan nadzora bivšeg šefa za upravljanje bogatstvom Ikbala Kana, a sve je rezultiralo smenom generalnog direktora Pijera Olivijea Buea.

Skandal je propraćen i samoubistvom privatnog istražitelja koji je radio kao posrednik između banke "Credit Suisse" i privatne osiguravajuće firme.

Švajcarski regulator tržišta FINMA još uvek istražuje slučaj Pijera Olivijea Buea, a banka je saopštila da "Tidžej Tajem nije znao za špijunažu i da je Bue odlučivao na svoju ruku".

Banka je čvrsto stajala iza Tajema, ali njegove pređašnje svađe s Kanom ovu tvrdnju nisu činile uverljivom. Od kada je skandal potresao švajcarsku banku, njene deonice su zaostale u odnosu na one iz drugih evropskih banaka, koje su čak skočile duplo više.

Navodi se da je predsedavajući Upravnog odbora, Urs Rohner, želeo da zameni Tajema, ali se ovoj nameri protivio vrhunski ulagač Dejvid Hero iz "Harris Associates", koji je naveo da je Tajem do sada postigao sjajne rezultate i da je ovde reč o rasizmu i zavidnim rivalima. Tajem je, inače, prvi crnac koji je vodio banku "Credit Suisse".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>