• 1
 ≫ 

Ako na proizvodu koji ste upravo kupili piše ''Made in China'', verovatno potiče iz ovog grada

 ≫ 

Svetska banka je ovaj grad proglasila najvećim proizvođačem malih artikala na svetu

  • 1
kineska roba

Foto: Pixabay

Kineska roba je veoma popularna na našim prostorima. Relativno je jeftina i nudi se širok dijapazon raznih potrepština. Zbog toga često viđamo etiketu ili žig koji glasi ''Made in China'' na proizvodima koje kupujemo, što znači da su napravljeni u ovoj dalekoistočnoj zemlji.

Ali da li ste se ikada zapitali gde se tačno proizvodi ova roba?

Velika verovatnoća je da je reč o gradu Jivu. Nalazi se na tri sata vožnje južno od Šangaja i ima negde oko 1.200.000 stanovnika. Tamo se nalazi kompleks koji nosi naziv Međunarodni trgovinski grad Jivu. Predstavlja najveće tržište malih artikala na svetu.

Međunarodni trgovinski grad Jivu je osnovan 1982. Jedno je najvažnijih veleprodajnih tržišta Kine sa više od 70.000 štandova raznolike robe koja se izvozi svuda po svetu u 1.500 otpremnih kontejnera dnevno, piše National Geographic.

Trgovci iz celog sveta dolaze u Jivu da ispitaju uzorke robe koju, zatim, kupuju na veliko, a naročito je primetan porast preduzetnika sa Bliskog istoka. Danas se u Jivu mogu pronaći džamije i bliskoistočni restorani kako bi se posetioci iz arapskih i drugih pretežno muslimanskih zemalja osećali dobrodošlo.

Svetska banka je 2005. označila Međunarodni trgovinski grad Jivu kao najvećeg proizvođača malih artikala na svetu, dok je 2013. ostvarena godišnja prodaja u iznosu od 11 milijardi dolara.

Video: Strašan snimak iz Kine: Žena vrišti dok je stavljaju u metalnu kutiju jer sumnjaju na koronavirus

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    14. februar 2020 | 14:18

    Pa na svemu pise made in china,patike nike,adidas, telefoni,racunari,tv...sve china!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>