• 2
 ≫ 

Zašto brendovima ne trebaju dugačke reklame? Dovoljne su im 2 sekunde

 ≫ 

Ako dugačak video oglas nema oznaku brenda ili proizvoda u prve dve sekunde, gledaoci neće imati pojma o čemu se radi, i njihova pažnja biće van tog fokusa

  • 2
Brending strategija, marketing

U kakvoj su sada poziciji brendovi? / Foto: Shutterstock

Samo ultrakratke reklame mogu da prenesu poruku brenda ili proizvoda, zaključak je najnovijeg istraživanja sprovedenog u Holandiji, a domaći stručnjaci slažu se da su sažete i jasne forme postale standard u prenošenju poruka.

Istraživanje agencije "IPG Mediabrands" i partnera pokazalo je da je identifikacija brenda neophodna u prve dve sekunde videa. Bilo da je reč o komercijalnom ili informativnom sadržaju, pogotovo onom koji se odvija digitalnim putem - suština je u sažetoj i jasnoj formi, jer naša pažnja brzo prelazi na druge stvari.

Duge reklame su ranije imale smisla, jer su bile jedinstven, inovativni način prikaza neke poruke ili kompanije, ali u današnje vreme, kada (ne)svesno konzumiramo enormnu količinu sadržaja svaki dan, skloni smo "upijanju" kratkih poruka koje izazivaju  određenu emociju, odnosno instant reakciju.

Holandska studija pokazuje da u spotu koji traje dve sekunde 90 odsto gledalaca prepozna proizvod, 98 odsto vidi koji je brend u pitanju i 70 odsto razume poruku.

Ako dugačak video oglas nema oznaku brenda ili proizvoda u prve dve sekunde, gledaoci neće imati pojma o čemu se radi, navodi se u studiji čiji su rezultati pokazali i da 39 odsto ispitanika na Fejsbuku ili Instagramu pogleda samo prve 2 ili 3 sekunde spotova koji traju 20 do 30 sekundi.

Video: Direktor Toshibe za Telegraf otkriva koje ćemo televizore u budućnosti kupovati

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    17. februar 2020 | 13:03

    Mercedesu ne treba uopšte reklama,kvalitet je njegova reklama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>