• 3

Država im želi bolji život, uvodi dodatnu penziju za sve one koji nemaju dovoljno

Ne radi se o slepom razbacivanju novca, nego o solidarnoj podršci onima koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno, kaže Horst Zehofer

  • 3

Nemačka vlada usvojila je danas nacrt Zakona o osnovnoj penziji, kojom bi se povećala primanja penzionerima, koji uprkos dugogodišnjem radnom stažu i uplaćivanju u penzioni fond - imaju niska primanja.

- Ovo je verovatno najveći socijalni projekat ovog izbornog perioda. Osnovna penzija će Nemačku učiniti pravednijom zemljom - izjavio je ministar za rad, Hubertus Hajl.

Ministar unutrašnjih poslova, Horst Zehofer, izrazio je zadovoljstvo dogovorom oko nacrta Zakona o osnovnoj penziji.

- Ne radi se o slepom razbacivanju novca, nego o solidarnoj podršci onima koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno za život - rekao je Zehofer.

Osnovna penzija spada u jedan od najvećih projekata četvrtog kabineta Angele Merkel. Kako se navodi, uglavnom se radi o osobama s nižim kvalifikacijama ili osobama koje su radile skraćeno radno vreme, pa su tako i uplate u penzioni fond bile niže od osiguranika s prosečnim ili višim primanjima.

Pravo na osnovnu penziju bi imali samo oni građani koji su u penzioni fond uplaćivali najmanje 33 godine.

U vladajućoj koaliciji je bio spor oko pitanja utvrđivanja imovine, odnosno Demohrišćanska unija (CDU) Merkelove protivila se da osnovnu penziju dobiju oni koji imaju nekretnine u Nemačkoj ili inostranstvu. Socijaldemokratska partija se zalagala da se kontrolišu samo primanja poput postojećih penzija ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

Osnovna penzija finansiraće se poreskim sredstvima, a na snagu bi trebalo da stupi početkom 2021. godine.

Video: Koalicija Merkelove pred kolapsom: Angela će možda i pre isteka mandata morati da ode sa funkcije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola SRB

    19. februar 2020 | 17:46

    Radim u Nemackoj od moje 15 godine sad mogu vec u pensiju sa 48 malo morgen ljudi ovo vazi samo za ljude ili zene koji nisu dovoljno uplatili.

  • Lila

    20. februar 2020 | 18:21

    Pametna nacija,i pametna drzava,brinu o svom narodu. A kod nas katastrofa,kad covek ode u normalnu penziju prepolove ti primanja i daju povecanja penzije na kasicicu. Sramota !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>