• 2
 ≫ 

Rata u "švajcarcima" veća za 1.000 dinara, ali to nije najgore za naše građane

 ≫ 

Za pojedine naše sugrađane, rata je veća i za 2.000 dinara

  • 2

Poslednjih meseci švajcarska valuta ponovo je na uzlaznoj liniji, i premašila vrednost od 110 dinara. Jedan jedan franak vredi 0,94 evra. Ovoga puta, jačanje franka pogađa nešto više od 1.000 dužnika u Srbiji.

Većina zaduženih, naime, iskorstila je ovu mogućnost i svoj kredit vezala za evropsku valutu. Nešto više od hiljadu dužnika to nije uradilo iz nekoliko razloga.

Za konverziju se nisu opredelili oni kojima je ostalo malo rata do konačne otplate, ali i oni koji su kreditno sposobniji, nisu u docnji i nisu ugroženi pa su procenili da mogu do kraja da optlate svoje rate. Među njima ima i onih koji su u procesu tužbe ili to planiraju.

Rast franka našim građanima diže ratu trenutno u iznosu od oko 1.000 dinara.

- Naravno da rast franka utiče. Ukoliko je na primer, prosečna rata 300 franaka, koji je porastao prethodnih dana za oko 5 dinara, to znači da je rata u proseku veća za 1.000 dinara - kaže za naš portal Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Ako se pogleda unazad nekoliko meseci, nekima je ta rata veća i za 2.000 dinara.

Oni koji su prohvatili leks specijalis su zapravo u najlošijoj poziciji.

- Ovih 90 odsto koji su prihvatili leks su u lošijoj poziciji jer su sebi ograničili manevarski prostor. Dobar deo njih i dalje ne može da plaća ratu i posle konverzije, a izgubili su pravo da tuže i urade bilo šta po tom pitanju. Nisu sebi pomogli - dodaje Gavrilović.

Prosečan srednji kurs švajcarca u januaru je iznosio 109,19 dinara. Mesec ranije bio je na nivou od 107,54 dinara. Približno toliko je vredeo i u novembru, oktobru i septemebru, ali je prvih meseci prethodne godine bio i niži - oko 104 dinara.

Prosečna vrednost franka u 2015. godini, kada su dužnici došli u bezizlaznu poziciju, bila je 113,12 dinara.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko Ranković

    23. februar 2020 | 08:44

    Banke postoje ne samo zbog gradjana već da bi uvećale svoj kapital, kada uzimate kredit ljubazno vas pitaju za koju valutu se opredeljuje? Mislite d ste ex pametni jer vam je rata mala pa uzimate franak, kasnije kukate i čekate da vam država pomogne, onda treba klijentima koji su koristili valutu EU, vratiti deo novca dok vam je rata mala, a država je kriva jer nepoštuje svoj Dinar,

  • dragan

    20. februar 2020 | 15:40

    Bas se za to sekiram neka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>