• 75

Dogovoreno: Komercijalna banka više nije državna, odlazi u ruke slovenačke NLB

Dogovor između države Srbije i slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) je sklopljen, a to znači da Komercijalna banka odlazi u tuđe ruke.

  • 75

Nova ljubljanska banka i zvanično kupuje Komercijalnu banku, saznaje Telegraf Biznis.  Država je odlučila da prihvati ponudu NLB banke koja je za kupovinu 83,23 odsto Komercijalne banke ponudila 450 miliona evra.

Cifra još nije zvanično potvrđena.

To je ujedno bila i najbolja obavezujuća ponuda zainteresovanih kupaca od tri koje su u roku stigle na adresu Ministarstva finansija krajem prošle godine. Tada su i počeli zvanični pregovori oko privatizacije.

Komercijalna banka je lane ostvarila profit veći od 70 miliona evra i svi pokazatelji ukazuju na potencijal za rast. Danas ona u Srbiji ima više od 200 filijala i ekspozitura, uz devet na području naše južne pokrajine, i dve banke u Crnoj Gori i BiH.

Komercijalna banka zauzima 11 odsto srpskog tržišta i dogovori oko njene privatizacije sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, koji su uglavnom insistirali na prodaji, traju još od 2006. godine.

Predstavnici MMF -a i danas su bili u Srbiji a na sastanku sa ministrom finansija se razgovaralo baš o prodaji akcija Srbije u Komercijalnoj banci, što je jedan od reformskih ciljeva, a što je proces koji se privodi kraju, s obzirom na to da je pronađen strateški partner za tu banku.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 47304

    Ko li se i koliko ovajdio ????

  • Darlinka

    Bruka i sramota. Da li je moguće da patimo od totalne kolektivne amnezije?! Da li je moguće da ćemo opet dozvoliti slovencima da nam preko noći otmu i iznesu pare iz zemlje??!! Kuda plovi ovaj brod...

  • zeljko

    Drzava mora da nadje negde novca za isplatu plata i penzija,svuda se plate podizu koliki je BDP zemlje a kod nas vise,e pa taj novac negde mora da se uzme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke