• 2

Britanci otvoreno prete: Daju rok do juna da se sklopi sporazum, ali ne spuštaju kriterijum

Ako se dve strane ne dogovore, Ostrvo će se opredeliti za "australijski tip" sporazuma

 • 2
Zastava Velika Britanija, Brisel, skidanje

Skidanje zastave Ujedinjenog Kraljevstva u Briselu, prilikom njegovog napuštanja EU. Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je danas objavila svoju platformu za trgovinske pregovore sa Evropskom unijom, u kojoj otvoreno preti da će napustiti pregovarački sto ukoliko ne bude napretka u naredna tri meseca, izveštava agencija AP.

Dve strane imaju rok do juna da dođu do, kako to kaže pregovarački tim iz Londona, "opšteg nacrta sporazuma" koji bi trebalo da bude finalizovan do septembra, ili će se u protivnom Britanija opredeliti za "australijski tip" sporazuma, što je, po oceni agencije Rojters, gubitnički trgovinski aranžman.

AP u svom izveštaju konstatuje da i Velika Britanija i EU kažu da žele da postignu sporazum o slobodnoj trgovini, ali da imaju izrazito suprotna stanovišta o tome kako on treba da se nadgleda i šta čini fer konkurenciju između njihove dve ekonomije.

U tom kontekstu navodi da Ujedinjeno Kraljevstvo traži pravo da se ne pridržava propisa EU kako bi sklapalo nove trgovinske sporazume širom sveta i ojačalo britansku ekonomiju.

Evropska unija, s druge strane, smatra da Britanija mora da prihvati pravila bloka u oblastima počev od državne pomoći do zaštite životne sredine, i da omogući pristup evropskim brodovima britanskim ribolovnim vodama, ukoliko dve strane žele da postignu dobar sporazum.

London, međutim, želi poseban sporazum o ribolovu sa EU, mimo sporazuma o slobodnoj trgovini, pri čemu bi se na godišnjem nivou pregovaralo o podeli ukupnog ulova.

U britanskoj pregovaračkoj platformi insistira se na tome da zemlja "neće pristati na bilo kakve obaveze da se njihovi zakoni usklađuju sa EU ili da institucije EU, uključujući Sud pravde, imaju bilo kakvu nadležnost u Velikoj Britaniji", prenosi američka agencija i zaključuje da će taj sukob biti jedna od velikih prepreka u pregovorima, koji bi trebalo da počnu u ponedeljak u Briselu.

Rojters prenosi da u dokumentu objavljenom danas, Britanija navodi da želi da se u sporazumu utvrdi "zakonska obaveza" pristupa njenih finansijskih kompanija finansijskom tržištu EU. Trgovinski sporazum sa blokom trebalo bi da obezbedi "predvidljivo, transparentno i prijateljsko poslovno okruženje" za prekogranične finansijske usluge.

U platformi se, takođe, navodi da je Britanija napustila blok sa pravilima koja su ista kao u EU, što pruža "snažnu osnovu" da se posao završi na vreme. "Sporazum treba da obezbedi da preduzeća u VB i EU posluju na fer i otvoren način, i da se ne diskriminišu preduzeća druge strane prilikom kupovine i prodaje", navodi se u dokumentu.

Te odredbe, dodaje se dalje, treba da se primenjuju na preduzeća "u kojima država ima značajnu kontrolu kroz potpuno, većinsko ili manjinsko vlasništvo".

Britanija želi da njen sporazum sa EU uključi recipročnu obavezu da se neće ublažavati i smanjivati nivo zaštite i standarda u radnom zakonodavstvu, kako bi se podstakli trgovina i investicije, ali istovremeno traži da se prizna pravo svakoj strani da utvrđuje svoje prioritete, i da usvaja ili modifikuje svoje zakone o radu.

U dokumentu se navodi da od Britanije ne bi trebalo zahtevati da poštuje propise EU i da trgovinski sporazum ne sme ni na koji način da ograničava njen poreski suverenitet.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Roki

  5. mart 2020 | 06:37

  Kad god vidis tucu, pogledaj okolo dal ima neki englez koji ih je posvadjao... Ne treba njima evropa kad im je kapital u SAD.najveci zlotvori na svetu.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Čeda

  4. mart 2020 | 14:18

  Ko s' đavolom tikve sadi, obije mu se o glavu!!! Tromi medved zvani Evropa, za britance je mačiji kašalj, nažalost.

  0
  0

  Podelite komentar