• 1
 ≫ 

Svet već u korona recesiji? Američki BDP bi mogao pasti više nego 2008. godine

 ≫ 

U SAD je već počeo talas otpuštanja, posebno u industrijama koje su trenutno najugroženije: turizam, zabava, ugostiteljstvo

  • 1
Bela kuća Foto: Pixabay

Sve je jasnije da će Covid-19 prekinuti najdužu privrednu ekspanziju u SAD, jer su u naporima da se spreči širenje virusa, "paralisani" brojni poslovni sektori.

Mnogi analitičari smatraju da je najveća svetska sila već zašla u recesiju. To, pre svega, tvrdi čelni ekonomista Instituta za međunarodne finansije - Robin Bruks, koji procenjuje će američki BDP u prvom tromesečju pasti za 0,2 odsto na godišnjem nivou, a u drugom za čak 3,6 procenta, prenosi Novac.hr.

Ističe da su razlog tome, paradoksalno, upravo mere koje je nužno sprovesti kako bi se sprečilo širenje korona virusa, a to su karantini, ograničena putovanja i zatvaranje uslužnih delatnosti i preduzeća. Sve ovo je zaustavilo svakodnevno poslovanje i gurnulo privredu u prvu recesiju od ekonomske krize 2008. godine.

Veći pad BDP-a nego 2008. godine?

- Ako želite da brzo zaustavite virus, morate uvesti stroge mere, a time ćete poremetiti privrednu ekonomiju - kaže Gregori Dako, iz Oxford Economics-a.

On procenjuje da će američki BDP u tromesečju od aprila do juna pasti za čak 12 odsto na godišnjem planu, što bi bio veći pad nego na vrhuncu Velike recesije 2008. godine, kada je u četvrtom kvartalu privreda potonula 8,4 odsto.

Ipak, Dako očekuje brzi oporavak ove sile u drugom polugodištu, pa bi u 2020. ona mogla zabeležiti nulti rast.

Pandemija korona virusa je u SAD izazvala velike poremećaje u lancima snabdevanja i potražnji širom sveta, a mnoge savezne države su zatvorile škole i restorane, zabranile javna okupljanja, odložile sportske i kulturne događaje.

Masovna otpuštanja

U SAD je već počeo talas otpuštanja, posebno u industrijama koje su trenutno najugroženije: turizam, zabava, ugostiteljstvo... To je srž uslužnog sektora, koji čini najveći udeo u američkoj privredi. Očekuje se da će nezaposlenost u aprilu sigurno porasti.

- Sjedinjene Države imaju 2,6 miliona konobara i konobarica, od kojih će gotovo svi do petka biti nezaposleni. Izveštaj o zaposlenosti u martu, koji će biti objavljen početkom aprila, mogao bi biti najgori mesečni izveštaj o zaposlenosti u SAD. Rekordan pad broja zaposlenih, od 1,96 miliona, zabeležen je u septembru 1945. - kaže Majkl Hiks, ekonomista.

Čak je i predsednik SAD, Donald Trump, rekao da privredi preti recesija.

Prema podacima Feda, proizvodna aktivnost u državi Njujork, pala je ovog meseca na najniže nivoe, od recesije 2009. godine.

Tmurne procene JP Morgana

Juče su analitičari JP Morgan banke objavili procene prema kojima bi američki BDP u ovom tromesečju mogao pasti za 4, a u narednom - za 14 odsto. U celoj 2020, američka sila bi mogla da doživi pad od 1,5 procenata.

- SAD, Evropa i Japan kreću u recesiju - poručili su u sredu analitičari iz firme "IHS Markit", koji procenjuju da će svetski BDP ove godine porasti skromnih 0,7 odsto, dok bi američka privreda moglo pasti za 0,2 procenta.

Fed banka je već u dva navrata, u poslednje dve nedelje, drastično smanjila ključne kamatne stope, spustivši ih na nivo od 0 do 0,25 odsto, a stotine milijardi dolara je uložila u finansijski sastav kako bi poboljšala likvidnost.

Vašington užurbano sprema paket vredan i do 1.300 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. i 2009. godine, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na 1.000 dolara.

Tramp je juče zatražio od Kongresa da odobri 500 milijardi dolara za gotovinske isplate poreznim obveznicima, kao i 50 milijardi dolara kredita za pomoć avio-kompanijama.

Plan uključuje i 300 milijardi dolara pomoći malim preduzećima, kao i 150 milijardi dolara kreditnih garancija za ostale pogođene gospodarske sektore.

Video: Hilari Klinton u Bajdenovoj koži: Demokrate traže protivkandidata za Trampa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    20. mart 2020 | 05:21

    Nek nam je Bog u pomoći svima nama na kugli zemaljskoj! Mnogi ljudi ne razumeju ekonomsku moć Amerike... Ako se oni stropoštaju ekonomski to će biti strašno za sve ostale zemlje sveta!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>