• 3

Hrvati spremili milijarde za pomoć privredi. Svima koji su ostali bez posla, slede minimalci

Paket sadrži 63 mere čiji je glavni cilj očuvanje radnih mesta i isplata plata

  • 3
Novac, evri

Foto: Marko Jovanović

Hrvatski sabor prihvatio je vladin paket mera vredan gotovo 3,9 milijardi evra za pomoć privredi pogođenoj epidemijom korona virusa.

Paket sadrži 63 mere čiji je glavni cilj očuvanje radnih mesta i isplata plata, izvestila je agencija Hina.

Tim merama će se omogućiti preduzetnicima i građanima pogođenima korona virusom odlaganje plaćanja javnih dažbina, kao što su porezi na dohodak i na dobit, i doprinosi.

Plaćanja će se odložiti na tri meseca, s mogućnošću produženja za još tri. Nakon toga biće omogućena otplata tih dugova na rate, bez kamata, na rok od 24 meseca.

Država će lokalnim jedinicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom penzionom fondu dati beskamatni zajam do visine iznosa koji su izgubili.

Odložiće se i plaćanja turističke članarine za privredne subjekte i privatne iznajmljivače, kao i plaćanja turističke takse za paušalce.

Ministarstvo saobraćaja će privremeno obustaviti naplatu naknade za dozvole za vanredni prevoz na državnim putevima u periodu do 1. juna 2020, kao i privremeno odlaganje sezonskog povećanja putarine za 10 odsto, za vozila IA, I i II grupe od 15. juna do 15. septembra.

Takođe, produžiće sezonski "zimski" ENC popust (koji prestaje 31. marta) do 1. juna.

Država će u sektorima pogođenim epidemijom podržati očuvanje radnih mesta tako što će, u visini minimalne plate, pomoći svakom zaposlenom koji bi ostao bez posla. Privremeno se suspenduju mere za samozapošljavanje i zapošljavanje, a sredstva za njih se prenamenjuju za zadržavanje postojeće zaposlenosti.

Video: Roditelji dece do 12 godina, hronični bolesnici i stariji od 65 godina treba da rade od kuće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    20. mart 2020 | 10:03

    Sta pitas za Srbiju, vidis da se kod nas samo brine o penzionerima. Mladi rade, kaze ne mogu ja privatniku da naredim da vas ne otpusti. Pa kako u vanrednom stanju neko moze da deli otkaze a da ne odgovara. Pa pomoc od 4000 opet penzionerima, akcije po marketima opet za njih. Iskreno ne razumem, kao da ostali gradjani nisu bitni. Valjda ti mladi treba da dignu ovu zemlju posle svega na noge, nece baka od 80god.

  • usisivac

    20. mart 2020 | 09:24

    A srbija? Sta sebija daje svojim gradjanima? Hhaha nistaaaaaa🤣🤣🤣

  • Dr

    20. mart 2020 | 09:42

    Dobro je to ,ovi sto ne rade nigde a nemaju nikakvo primanje još su da biro rada i imaju godine stArosti preko 50,60 godina nemaju nikakvu nadoknadu sta da oni rade u ovoj situacija a para ni od kuda da se zaradi,dosad se islo u kuluk kod gazde da se preživi,a sada je kraj.ova jada treba da ide po kontejnerima da se prehrani a tamo se nema niko ne bacaju ništa.vlada zato nema nikakvo rešenje niti pomoć,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>