• 0

16 mogućih mera za oporavak privrede

Podrška privatnom sektoru u iznosu dve plate po zaposlenom. Subvencije za zakup lokala, oslobađanje PDV, smanjenje poreza, odlaganje plaćanja komunalnih troškova...

  • 0
isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta Foto: Shutterstock

Posle preporuka i predloga mera za privredu i radnike koje su uputile nevladine organizacije, poslovna udruženja i sindikati, upućen je još jedan predlog mera za poslovnu zajednicu u bori sa korona virusom.

Predlog mera možete preuzeti OVDE.

Neke od mera su: Podrška privatnom sektoru u iznosu dve plate po zaposlenom. Subvencije za zakup lokala, oslobađanje PDV, smanjenje poreza, odlaganje plaćanja komunalnih troškova...

Veliki deo preduzeća već sada je na “veštačkom disanju” i nije u mogućnosti da izmiruje obaveze prema bankama, radnicima, državi i dobavljačima. Korona nije samo uzrokovala pad prihoda, već u velikom broju slučajeva njihov potpuni izostanak. Dobra stvar je da kod većine mera nema potrebe da se odmah obezbede sredstva već je dovoljno da se daju poreski krediti, a da se u međuvremenu obezbedi novac za finansiranje deficita.

Procena je da bi se ovim merama država zadužila 3-5 milijardi evra (5-10% GDP) i potrošilo bi se 1-3 milijarde deviznih rezervi.

Smanjenja prihoda od PDV-a bilo bi kratkoročno. Uz upumpavanje 3-5 milijardi u periodu 15. april - 31. decembar gubitak PDV-a bi bio nadoknađen. Ukoliko dođe do stabilizacije na zdravstvenom polju, a mere se efikasno sprovedu, moguće je da na kraju godine prihodi od PDV-a budu veći od planiranih.

Svedoci smo da se u SAD takve meru upravo pripremaju u vidu direktne intervencije FED-a u iznosu koji se inicijalno bliži 1.000 milijardi dolara. Poređenja radi, društveni proizvod Srbije je oko 50 milijardi dolara, poručuje privrednik Tomislav Momirović, ispred Udruženja Hores.

Četiri oblasti su trenutno najugroženije: izvoz, transport, turizam i građevina. Borba sa krizom izazvanom korona virusom, kako navodi, ima tri elementa:

- Obezbediti zdravlje ljudi i zaustaviti virus.

- Obezbediti minimum funkcionisanja države u vremenu karantina.

- Pripremiti ekonomiju za period posle zaustavljanja virusa.

U razgovoru sa privrednicima u Italiji, Sloveniji, Nemačkoj i kod nas i praćenjem situacije u svetu pojavljuju se tri problema sa kojima se suočava privreda tokom i posle korona krize:

1. Kako sačuvati radna mesta

2. Otplata kredita i lizinga i stabilnost finansijskog sektora

3. Problemi malih , srednjih i mikro preduzeća (plate, porez, kirija, krediti)

Cilj mera mora da bude da se zaštite radnici, poslodavci i finansijski sektor.

- Predložene mere nemaju očigledne negativne efekte, osim povećanja spoljnjeg duga. Naravno to jeste realna cena stabilizacije i ona nije za potcenjivanje, ali i druge države u Evropi kao i SAD će uraditi isto. Nezahvalno je porediti ovu situaciju sa bilo čim u bliskoj prošlosti, ali smo već imali iskustva iz fiskalne konsolidacije i tu se pokazalo da hrabro i odgovorno liderstvo može da uradi mnogo - navodi on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>