• 14
 ≫ 

Ovo su tri najvažnije mere koje država sprema za pomoć privredi

 ≫ 

"Konstantno se radi, mnogo je predloga"

  • 14
3 mere vlade za privredu, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Država sprema tri nivoa mera za pomoć privredi usled korona virusa. Pre svega pomoć će se fokusirati kao tri seta:

- Poresko rasterećenje (razne poreske olakšice, odlaganje, pomeranje ili otpis)

- Rasterećenje zarada (pokrivanje dela zarada, na primer ili eventualna nadoknada plata u najugroženijim delatnostima)

- Stvaranje uslova za likvidnost, odnosno upumpavanja kapitala u biznis.

- Nećemo ulaziti previše u javne diskusije kada je reč o tome. Ali konstanto se radi, mnogo je predloga, i mi iz Privredne Komore upozoravamo da mere budu donete što pre i da oni budu što ozbiljnije. Siguran sam, ako zakasnimo posledice će biti loše - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u PKS.

Vesović je istakao da je ova kriza nešto što je potpuno promenilo pravila igre u rešavanju krize i da je fokus države do sada bio na očuvanju zdravstvenog i socijalnog sistema.

On je ukazao i da oko 67.000 građana već sada radi od kuće.

Podsetimo, i predsednik Aleksandar Vučić je rekao da država "priprema veliki i ozbiljan paket mera za privrednike".

- Država će obezbediti značajnu pomoć privrednicima i uložiti više milijardi evra u privatni sektor. Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to sto još možemo i šta možemo da očekujemo od vas - rekao je Vučić .

Rekao je i da velike i uspešne firme osećaju zbog ove situacije probleme i da zato država i za njih priprema veliki i ozbiljan paket mera. Predsednik je otkrio i da će sa privrednicima razgovarati i o korporativnim obveznicima i drugim načinima kako bi država mogla da im pomogne.

I druge zemlje užurbano donose mere za spas privrede od korona virusa. Cela hrvatska Vlada donela je odluku da se odrekne plata zbog krize. Odlaže se i porez, a država plaća minimalac. 

I ruski predsednik Vladimir Putin doneo je mere za spas privrede od korone. Neke od njih su neradni dani, pomoć preduzećima, masovne isplate...

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. mart 2020 | 12:32

    Doslo vreme da ce bogati biti jos bogatiji a siromasni jos siromasniji

  • 534

    26. mart 2020 | 15:07

    Kakva je pomoć odlaganje obaveza? Zabranili našoj delatnosti rad. Nemam nikakvih prihoda. Radnike da ne otpuštam i platu da isplaćujem a obaveze ću moći da platim malo kasnije. E baš vam hvala na pomoći. Nemojte mi pomagati ko boga vas molim.

  • Bg

    26. mart 2020 | 14:32

    A ste ce da radi armija ljudi koji sami rade u svojim prodavnicama i servisima a nalazw se u trznim centrima ?Kirija ide infostan i struja moraju da se plate a mi prekinuli posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>