• 0
 ≫ 

Modni div otkazuje narudžbine, ne može da proda robu: Više od milion ljudi bez posla

 ≫ 

Ovaj gigant nije jedini, u igri su milijarde evra. Kompanije odbijaju da plate i materijal koji su već poručile od dobavljača

  • 0
Bangladesh, Bangladeš, tekstilna industrija

Sada je više od milion tekstilnih radnica iz Bangladeša poslato kući bez plate ili je ostalo bez posla / Foto: Tanjug/AP

Primark je modni brend iz Dablina koji uspešno posluje pola veka, i trenutno ima više od 370 prodavnica u 12 zemalja širom sveta. Zbog pandemije, 23. marta su zatvorili 189 lokala u Velikoj Britaniji, što je uzrokovalo i obustavu dalje potražnje robe iz mesta proizvodnje.

Poslednjih godina na etiketama odeće i aksesoara sve češće čitamo "Napravljeno u Bangladešu, odnosno Kambodži", pa stoga ne čudi što u ovim zemljama milioni radnika rade u tekstilnoj industriji i prave garderobu za velike kompanije. Među njima su uglavnom sve žene.

Sada je više od milion tekstilnih radnica iz Bangladeša poslato kući bez plate, ili je ostalo bez posla, nakon što su mnogi brendovi sa Zapada, uključujući Primark, otkazali narudžbine vredne oko 2,7 milijardi evra.

Na ovaj način oni žele da smanje svoje troškove, budući da su im objekti mahom zatvoreni, pa prodaja ide znatno lošije.

Neki drugi brendovi, kao što su Next, Marks & Spencer i Tesco, kažu da će ispoštovati sve planirane narudžbine, ali je pitanje šta će biti dalje? Asocijacija za tekstilni izvoz iz Bangladeša (BGMEA) prenosi da su posledice po ovu zemlju i njene radnike već sada katastrofalne.

Više od jedne četvrtine tekstilnih radnika, kojih je oko 4 miliona, već je ostalo bez posla ili je poslato kući bez nadoknade, jer su kompanije otkazale porudžbine ili odbile da plate za to.

Bangladesh, Bangladeš, tekstilna industrija

Fabrike su privremeno zatvorene i zbog zaštite radnika / Foto: Tanjug/AP

Vlasnici fabrika kažu da nije moguće ni izdati fakture. Kompanije odbijaju da plate i materijal koji su već poručile od dobavljača.

- Morali smo privremeno da zatvorimo fabriku zbog zaštite radnika, ali se suočavamo sa urušavanjem poslovanja jer kompanije i prodajni lanci otkazuju sve porudžbine koje smo već proizveli, i ako ne plate za to, ja nemam odakle da platim radnike - ističe Mostafiz Udin.

Kaže da sav sirovi materijal mora da plati unapred, a banke mu već blokiraju račune. Sa druge strane, nema ni opciju da vodi spor s ovim velikim kompanijama, jer će se ponovo oslanjati na njih kada pandemija prođe.

- Ne mogu da spavam noću. Imam 2.000 radnika koje treba da platim, a koji izdržavaju još oko 10.000 članova svojih porodica. Šta da im kažem? - zaključuje Udin.

Primark je u svom saopštenju izneo da duboko saoseća sa onim što trenutno pogađa njihov lanac snabdevanja, ali da nije imao drugu opciju. - Ne možemo da poručujemo ono što ne možemo da prodamo - kažu iz ove kompanije.

Ostale poznate marke kao što su H&M, Next i Zara navode da će ispoštovati aktuelne finansijske dogovore koje imaju sa snabdevačima iz Bangladeša.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>