• 0
 ≫ 

Logistika je živa, avio-saobraćaj nam je najgore pogođen: Traži se brža implementacija mera države

 ≫ 

“Uspeli smo da se organizujemo i prilagodimo uslove proizvodnje"

  • 0
dostava, logistika

Foto: Pixabay

Posle krize promeniće se navike potrošača i ubrzati transformacije poslovanja ali neće nestati ljudski kontakt pa je dok traje pandemija virusa COVID-19 za Srbiju je važno da se što pre implementiraju ekonomske mere jer se tako smanjuju posledice po preduzeća, zaključeno je na online konferenciji Srpske asocijacije menadžera u saradnji sa ICT hubom.

Kompletna situacija sa pandemijom virusa traje dugo u Evropi i svetu pa socijalni pritisak postaje sve veći jako puno ljudi ostaje bez posla, rekao je predsednik SAM Dragoljuba Damljanović.

- Verujem da država radi najbrže što može da smanji neizvesnost u Srbiji - rekao je Damljanović i dodao da će posle krize uslediti transformacija poslovanja, navika potrošača a sve industrije koje mogu da budu u online tehnologijama pokušaće da nastave tako da rade.

Postoje i stvari koje ne mogu da se urade online gde je ljudski kontakt nezamenljiv, dodao je.

- Sve ovo će proći, najvažnije je da sačuvamo zdravlje, da podelimo teret, neke šanse će se otvoriti, samo je potrebno biti obazriv i ostati hladne glave - ocenio je on .

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da je to telo ekonomski mera Vlade Srbije ocenilo kao dobre i dodao da je potrebno strpljenje i pažjlivo razmatranje.

- Paket pomoći privredi je izdašan, nije previše jak da ugrozi makroekonomsku stabilnost, a ni previše mali - rekao je on i dodao da se nada da je Vlada čula sve vapaje privrednika i struke i da će ubrzo biti prijatnih iznenađenja oko ubrzanja nekih mera.

Ono što se poklanja su minimalci, a ostalo je odlaganje plaćanja obaveza, primetio je Vučković i dodao mera dodele 100 evra svakom punoletnom građaninu nije dobra jer je ekonomski i socijalno neutemeljena.

Za dodatni pakt ekonomskih mera je još rano, ocenio je on jer je potrebno da se primene predstavljene mere i da se vidi kako će privreda krenuti, kao I kako će izgledati punjenje budžeta za nekoliko meseci.

Logistika funkcioniše bez prekida i u toj oblasti je veoma živo, ocenio je direktor DHL Global Forwardinga Nebojša Mandića.

Ponuda hrane ne sme da bude u zastoju

 

Food Delivery business, dostava hrane

Foto: Shutterstock

- Globalni izazov biće činjenica da će dva milona letova biti otkazano, što je šteta od 250 milijardi dolara, a šteta za saobraćaj u Srbiji je 700 miliona evra - rekao je on I dodao da je u našoj zemlji najviše pogođen putnički saobraćaj jer se roba transportuje.

- Po otpočinjanju krize Evropa i Srbija su vrlo brzo došle do istog zaključka da roba ne sme da stane, to je poslednja mera koju bi trebalo da neko uzme u razmatranje - ocenio je on.

Za situaciju u Srbiji najveći maloprodajni trgovinski lanac Delez Srbija je bio pripremljen rekao je član izvršnog odbora te kompanije Miloš Jauković.

- Trgovina je pokazala da je spremna da podnese i izdrži drastično povećanu potražnju i ponuda hrane na našem tržištu ne sme da bude u zastoju - rekao je on.

Delez Srbija je imao i malu prednost jer je deo velike grupe pa se znalo nedeljama unapred šta dolazi.

- Bili smo spremni da Distributivni centar i kapacitete radnji obezbedimo sa zalihama i da imamo u kontinuitetu dovoljno robe - rekao je on i dodao da je promene navika potrošača očigledna i da se ona odnosi na bezbednost namirnica.

Prehrambena industrija u Srbiji prilično je stabilna i nije direktno povezana sa veličinom preduzeća već sa onim šta se proizvodi, rekao je izvšni direktor društva Atlantic Brands Dragomir Kostić.

- Proizvodnja je na najvišem mogućem nivou, uspevamo da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju svih linija, ali i nabavku sirovina iz inostranstva, i robe i sirovina ima i ne nedostaje ništa - dodao je on.

Kostić smatra da će se značajno razviti online kupovina a za to je važan standard građana I kako da se održi kontinuitet protoka novca, odnosno da se finansijski lanac ne prekine.

Video: Predstavljen paket mera: Minimalac za svakog zaposlenog, 100 evra svakom građaninu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>