• 0

Logistika je živa, avio-saobraćaj nam je najgore pogođen: Traži se brža implementacija mera države

“Uspeli smo da se organizujemo i prilagodimo uslove proizvodnje"

  • 0
dostava, logistika

Foto: Pixabay

Posle krize promeniće se navike potrošača i ubrzati transformacije poslovanja ali neće nestati ljudski kontakt pa je dok traje pandemija virusa COVID-19 za Srbiju je važno da se što pre implementiraju ekonomske mere jer se tako smanjuju posledice po preduzeća, zaključeno je na online konferenciji Srpske asocijacije menadžera u saradnji sa ICT hubom.

Kompletna situacija sa pandemijom virusa traje dugo u Evropi i svetu pa socijalni pritisak postaje sve veći jako puno ljudi ostaje bez posla, rekao je predsednik SAM Dragoljuba Damljanović.

- Verujem da država radi najbrže što može da smanji neizvesnost u Srbiji - rekao je Damljanović i dodao da će posle krize uslediti transformacija poslovanja, navika potrošača a sve industrije koje mogu da budu u online tehnologijama pokušaće da nastave tako da rade.

Postoje i stvari koje ne mogu da se urade online gde je ljudski kontakt nezamenljiv, dodao je.

- Sve ovo će proći, najvažnije je da sačuvamo zdravlje, da podelimo teret, neke šanse će se otvoriti, samo je potrebno biti obazriv i ostati hladne glave - ocenio je on .

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da je to telo ekonomski mera Vlade Srbije ocenilo kao dobre i dodao da je potrebno strpljenje i pažjlivo razmatranje.

- Paket pomoći privredi je izdašan, nije previše jak da ugrozi makroekonomsku stabilnost, a ni previše mali - rekao je on i dodao da se nada da je Vlada čula sve vapaje privrednika i struke i da će ubrzo biti prijatnih iznenađenja oko ubrzanja nekih mera.

Ono što se poklanja su minimalci, a ostalo je odlaganje plaćanja obaveza, primetio je Vučković i dodao mera dodele 100 evra svakom punoletnom građaninu nije dobra jer je ekonomski i socijalno neutemeljena.

Za dodatni pakt ekonomskih mera je još rano, ocenio je on jer je potrebno da se primene predstavljene mere i da se vidi kako će privreda krenuti, kao I kako će izgledati punjenje budžeta za nekoliko meseci.

Logistika funkcioniše bez prekida i u toj oblasti je veoma živo, ocenio je direktor DHL Global Forwardinga Nebojša Mandića.

Ponuda hrane ne sme da bude u zastoju

Food Delivery business, dostava hrane

Foto: Shutterstock

- Globalni izazov biće činjenica da će dva milona letova biti otkazano, što je šteta od 250 milijardi dolara, a šteta za saobraćaj u Srbiji je 700 miliona evra - rekao je on I dodao da je u našoj zemlji najviše pogođen putnički saobraćaj jer se roba transportuje.

- Po otpočinjanju krize Evropa i Srbija su vrlo brzo došle do istog zaključka da roba ne sme da stane, to je poslednja mera koju bi trebalo da neko uzme u razmatranje - ocenio je on.

Za situaciju u Srbiji najveći maloprodajni trgovinski lanac Delez Srbija je bio pripremljen rekao je član izvršnog odbora te kompanije Miloš Jauković.

- Trgovina je pokazala da je spremna da podnese i izdrži drastično povećanu potražnju i ponuda hrane na našem tržištu ne sme da bude u zastoju - rekao je on.

Delez Srbija je imao i malu prednost jer je deo velike grupe pa se znalo nedeljama unapred šta dolazi.

- Bili smo spremni da Distributivni centar i kapacitete radnji obezbedimo sa zalihama i da imamo u kontinuitetu dovoljno robe - rekao je on i dodao da je promene navika potrošača očigledna i da se ona odnosi na bezbednost namirnica.

Prehrambena industrija u Srbiji prilično je stabilna i nije direktno povezana sa veličinom preduzeća već sa onim šta se proizvodi, rekao je izvšni direktor društva Atlantic Brands Dragomir Kostić.

- Proizvodnja je na najvišem mogućem nivou, uspevamo da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju svih linija, ali i nabavku sirovina iz inostranstva, i robe i sirovina ima i ne nedostaje ništa - dodao je on.

Kostić smatra da će se značajno razviti online kupovina a za to je važan standard građana I kako da se održi kontinuitet protoka novca, odnosno da se finansijski lanac ne prekine.

Video: Predstavljen paket mera: Minimalac za svakog zaposlenog, 100 evra svakom građaninu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke