• 32

Detaljno upustvo: Kako će poslodavac da isplati minimalac

Poziv privrednicima da se prijave što pre

  • 32
Mali

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prvi minimalac biti isplaćen u prvih sedam do deset dana maja.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Da li je ono što država isplaćuje plata ili dodatak na platu?

- Za one koji imaju novca, je dodatak na platu. Za one koji nemaju je plata - rekao je Mali na konferenciji za medije.

Mali je rekao da bi privrednici ostvarili pomoć države u vidu isplate tri minimalca, potrebno da urade samo dve stvari - da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Kako je objasnio, pojedina privredna društva i preduzetnici imaju samo jedan račun, te će isplata ići automatski, dok oni koji imaju račune u više banaka trebalo bi da odaberu preko koje banke žele da im se isplati pomoć.

- Sve ostalo će država uraditi. Gledali smo da bude jednostavno, brzo i efikasno, naša želja je bila da što pre taj novac dođe na račune zaposlenih, istom brzinom kao što smo ispunili pomoć za penzionere za jednokratnu pomoć - rekao je Mali

Prema njegovim rečima, privredinici sa prijavljivanjem mogu da počnu od ponedeljka, 13. aprila, a koje će, kaže, trajati do kraja meseca.

Kaže, da privrednik automatski postaje deo programa koji se odnosi na uplatu minimalne zarade za sve zaposlene.

Progonoza je da će se taj proces u Srbiji završiti krajem aprila, dodajući da se isplata prvog minimalca može očekivati u prvoj nedelji maja.

- Obaveze poslodavaca, kao što sam već rekao, je da ne otpušta zaposlene tri meseca nakon isplate poslednjeg minimalca - rekao je Mali, što, misli da je "već oktobar".

Naš cilj je održanje dostignutog nivoa zaposlenosti i pomoć onima kojima je najpotrebnija, to je privatni sektor. Očekujemo da firme zadrže zaposlene. Biće opet borba za svakog zaposlenog, rekao je .

Istakao je i da ukoliko je preduzetnik sam zaposlen takođe  ima pravo na mere.

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Violeta filipovic

    Zaposljeni u privatnom preduzecu koji su radili tokom vanrednog stanja,dobili su minimalac za koji ih je poslodavac prijavio ali ne zeli da im isplati platu,koju su zaradili.Zanima me da li poslodavac postupa ispravno ili ne ?

  • Danijela

    Sin mi radi kod privatnika.kad niko nije radio poslodavac ga je Krisom telefonom ubada radi.vrata radionice zatvorena a radnici rade punom parom bez zaštitnih rukavica i maski .radio je ceo april bez plate,a prvi minimalac ide tek desetog maja tako da kad se isplati i poslednji državni minimalac u julu privatnim poslodavcima ostane jedan Livno dohodak u džepu i to na kosovsku način ukraden od radnika.to znači da bi radnici po pravilu trebalo 10 jula da dobiju treći minimalac, a na kraju jula meseca onaj zaradjeni iz april mesec.E tu je ministar napravio propust a poslodavci imaju dobit

  • kasir

    ljudi pojedini trgovci su se toliko napunili parama da to nije normalno ...na pr. moj gazda ima 7 puta veci pazar,nego sto je imao pre korone....jos kaze vraticete mi prvi deo plate koji sam vam dao jer ste vi sad na teretu drzave....tretiraju nas kao stoku radimo po 12 sati svaki dan..".bravo drzavo pomozi im.oni stv nemaju"... sramotaaaa

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke