• 33

Detaljno upustvo: Kako će poslodavac da isplati minimalac

Poziv privrednicima da se prijave što pre

  • 33
Mali Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prvi minimalac biti isplaćen u prvih sedam do deset dana maja.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Da li je ono što država isplaćuje plata ili dodatak na platu?

- Za one koji imaju novca, je dodatak na platu. Za one koji nemaju je plata - rekao je Mali na konferenciji za medije.

Mali je rekao da bi privrednici ostvarili pomoć države u vidu isplate tri minimalca, potrebno da urade samo dve stvari - da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Kako je objasnio, pojedina privredna društva i preduzetnici imaju samo jedan račun, te će isplata ići automatski, dok oni koji imaju račune u više banaka trebalo bi da odaberu preko koje banke žele da im se isplati pomoć.

- Sve ostalo će država uraditi. Gledali smo da bude jednostavno, brzo i efikasno, naša želja je bila da što pre taj novac dođe na račune zaposlenih, istom brzinom kao što smo ispunili pomoć za penzionere za jednokratnu pomoć - rekao je Mali

Prema njegovim rečima, privredinici sa prijavljivanjem mogu da počnu od ponedeljka, 13. aprila, a koje će, kaže, trajati do kraja meseca.

Kaže, da privrednik automatski postaje deo programa koji se odnosi na uplatu minimalne zarade za sve zaposlene.

Progonoza je da će se taj proces u Srbiji završiti krajem aprila, dodajući da se isplata prvog minimalca može očekivati u prvoj nedelji maja.

- Obaveze poslodavaca, kao što sam već rekao, je da ne otpušta zaposlene tri meseca nakon isplate poslednjeg minimalca - rekao je Mali, što, misli da je "već oktobar".

Naš cilj je održanje dostignutog nivoa zaposlenosti i pomoć onima kojima je najpotrebnija, to je privatni sektor. Očekujemo da firme zadrže zaposlene. Biće opet borba za svakog zaposlenog, rekao je .

Istakao je i da ukoliko je preduzetnik sam zaposlen takođe  ima pravo na mere.

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    10. april 2020 | 19:12

    Sad ce poslodavci da nateraju radnke da potpisu aneks ugovora o smanjenju plate na minimalac a prozivodnja ce da radi normalno i poslodavac ostaje sa cistom zaradom a mi konji cemo da radimo za minimalac ma bravo

  • Ivković

    13. april 2020 | 14:17

    Radnik sam u privatnoj prodavnici. Radim svaki dan. Ovo oko ovog minimalaca uopšte nije lepo objašnjeno. Da li ja koji sam radio ceo mesec primam samo ovaj minimalac isto kao i oni koji su ceo mesec sedeli kući? Što znači da oni koji su radili nemaju ništa od svog poslodavca. I kog ovde država pomaže? Moj poslodavac kao i većina u Srbiju pokušavaju ovaj novac da stave na svoj račun. Mi u trgovinu smo najviše izloženi mogućnosti da se zarazimo. A na kraju će mo dobiti minimalac, možda, kao i oni što su sedeli kući. Važno da ovi u javnom sektoru moraju da prime pune plate. Radili oni ili ne. Sramota.

  • Ogorcena

    15. april 2020 | 18:02

    A sto je poslodavac smanjio platu za taj mimimalac koji daje drzava, uz to je firma radila punim kapacitetom. I opet je poslodavac na dobiti a radnik izvisio.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>