• 6

Može li Japan ovo da priušti? Abe nakon kritika uveo vanredno stanje, a sada nudi paket od bilion $

Ekonomisti su brzo izračunali da će novi troškovi biti mnogo manji, pošto neki programi već postoje

  • 6
Shinzo Abe, premijer Japana

Šinzo Abe / Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je paket ekonomske pomoći zbog pandemije korona virusa u visini od bilion dolara što bi, ocenjuju stručnjaci, predstavljalo test za privredu Japana.

Posle kritika na račun nedovoljne reakcije na pandemiju, Abe je uveo vanredno stanje u prefekturama gde živi skoro polovina populacije i koje daju pola japanskog bruto domaćeg proizvoda. Reč je o regionima Kanagava, Saitama, Čiba, Hjogo i Fukuoka. To važi i za Tokio, odnosno Osaku.

Japanski paket ekonomskih podsticaja vredan gotovo bilion dolara, nameće pitanje da li najzaduženija zemlja na svetu može sebi da priušti ovakav trošak, navodi Forin polisi.

Najavljujući mere za ekonomiju koja je, kako je kazao, u najgoroj krizi od Drugog svetskog rata, Abe je istakao da će ukupna vrednost mera podrške biti oko bilion dolara, odnosno 20 odsto godišnjeg BDP-a.

Ekonomisti su brzo izračunali da će novi troškovi biti mnogo manji, pošto neki programi već postoje, i ukazuju da će brzina ulaska novca u privredu pomoći da se izbegne ekonomska katastrofa.

Video: U Beograd sleteo avion iz Kine sa 1,2 miliona maski

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šinzo Abe

    Imamo mi para, našli smo , i ne pitajte me gde smo ih našli. Neću vam reći.

  • Goa

    Zar nije Amerika najzaduzenija zemlja na svetu ? Ja bih rekao da jesu

  • ...

    U srpskom jeziku bilion je milijarda

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke