• 8

Privrednici, požurite: Počele prijave za pomoć države, ovo su koraci

Dovoljan jedan obrazac

  • 8
Banka, klijenti, papiri, biznis

Foto: Shutterstock

Danas počinje prijava privrednika za državnu pomoć u okviru ekonomskih mera za saniranje posledica uticaja virusa korona na privredu Srbije.

Svi zainteresovani moći će da se prijave i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je tri uredbe kojima se precizira primena mera za podršku privredi u vanrednom stanju nastalom zbog pandemije virusa korona.

Prijave su jednostavne, a ovde imate celo upustvo.

Osnovno je da pri  popunjavanju poreske prijave, kao dan početka plaćanja poreza stavite 04.01.2021. Samim tim, prijavljujete se automatski i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Uskoro će biti opcija da odaberete banku koja će vam odrediti namenski račun (ako imate više tekućih računa).

Odloženo vam je plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovun penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Novčanu pomoć može da koristi i samostalni preduzetnik koji nema zaposlenih.

Predviđena je i direktna pomoć velikim preduzećima u vidu uplate bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart.

Isplata će početi u maju, najkasnije do 10. maja i ide u tri rate – maj, jun i jul, za sve privredne subjekte i male i velike. Svaka firma za uplatu otvoriće namenski račun, uključujući i paušalce.

A ako ste već uplatili plate za april, neće biti refundacije, ali ostaje da možete da koristite pomoć za naredna tri meseca. Dodatno, minimalac je dodatak na platu.

Ovako izgleda poreska prijava:

poreska prijava

Foto: Printscreen

Video: Mali: Usvojene su tri uredbe na današnjoj sednici

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    13. april 2020 | 22:19

    I dalje je dosta toga nejasno a rok do kraja aprila... citam po 3x za preduzetnike pausalce i dalje ne razumem sve stavke.

  • Violeta Kovinčić

    13. april 2020 | 13:20

    Interesuje me,ako sam već uplatila platu svojim radnicima sa svim doprinosima naravno,da li plaćam doprinose (penziono,zdravstveno) i na ovaj iznos od 30 hiljada ?

  • Iki

    13. april 2020 | 10:00

    Ali da drzava uzima vise od sezdeset posto od plate i od cene goriva za sebe raznim porezima, taksama, akcizama, to je strasno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>