≫ 

3 koraka do 100 evra: Koga zvati i kako doći do svog novca

 ≫ 

Postoje tri načina da ostvarite svoje pravo na pomoć države u vidu direktnog davanja

Sto evra, telefon, poziv

Foto-ilustracija: Pixabay

Direktna pomoć države iz paketa ekonomskih mera za pomoć privredi, da svakom punoletnom građaninu isplati 100 evra u protivdinarskoj vrednosti, iako najavljena kao "isplata bez izuzetka", čini se, ipak je stvar izbora.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je u četvrtak uveče da će samo određenom broju građana biti direktno uplaćena pomoć, dok će ostali morati da se izjasne.

Zasad je poznato da će se isplata automatski izvršiti svim penzionerima i svima koji primaju socijalnu pomoć. Vršiće se preko računa preko kojih građani uobičajeno primaju penziju i socijalnu pomoć.

Tri koraka do 100 evra

 

I to od 15. maja (iako je bila najava pre nekoliko dana da počinje 11. maja. Mada je prvobitna bila i da će biti "prvim danom prestanka vanrednog stanja").

Ostali građani, naime, od tog datuma imaju mogućnost da se prijave telefonom ili putem portala Uprave za trezor.

- Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra - rekao je Mali.

Dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

- S obzirom na to da su neki negodovali zašto novac ide svima, odlučili smo se za ovu promenu, tako da pozivamo građane da se prijavljuju od sredine maja - rekao je on.

Za te svrhe, prema našim informacijama, biće omogućena prijava onlajn, putem portala Uprave za trezor, ili na brojeve telefona koje će ministarstvo naknadano objaviti.

Kako je i ranije najavljeno, dovoljno će biti da prijave svoje ime i prezime, JMBG i broj računa u banci na koji žele da im novac bude isplaćen.

Za one koji nemaju otvoren račun u banci država će za njih otvoriti namenski račun u banci koju sami izaberu, rekao je ranije ministar finansija.

Koliko nas to košta i da li je moglo drugačije?

 

Ova mera, ako je svi prihvate, koštaće državu ukupno oko 570 miliona evra.

Da bi je država isplatila pribegla je metodu "novac iz helikoptera" koji koriste još neke zemlje u doba korone. Poput SAD (1.200 dolara, Hong Konga ili Japana (850 dolara).

Sam ministar je više puta istakao da je ta mera ekonomska i da nije namenjena socijalno ugroženima već je deo paketa ekonomskih mera.

- Svi smo jednaki, na svakog od nas ova kriza utiče manje ili više, i želimo da olakšamo izlazak iz krize. Ovo je apsolutno ekonomska mera i opravdana je - rekao je on.

 

Od same najave da će u pkaetu mera pomoći privrede biti i isplata po 100 evra svim punoletnim graćanima Srbije, bilo je oprečnih komentara.

Fiskalni savet je saopštio da je reč o populističkoj meri koja će odneti 600 miliona evra iz budžeta a neće doneti mnogo.

Država je, sa druge strane, opravdavala taj potez time da je odluka da se svima pomogne bar malo a da će taj novac svakako otići u potrošnju i plaćanje poreza pa će efekat na budžet biti pozitivan.

Stigao je zatim predlog ispred Unije poslodavaca Srbije koja je predložila da umesto novca, građanima daju robni vaučeri u istom iznisu za kupovinu samo domaćih proizvoda i plaćanje usluga.

Mi smo vam predočili koje su prednosti a koje mane da se uvede vaučer umesto isplate od 100 evra.

Inače, ovaj način isplate liči na isplatu osnovnog univerzalnog prihoda, ali to dvoje ne treba meštati. Ovde pročitajte zašto.

Deo naših ekonomista misli da da bi taj novac trebalo da se rasporedi drugačije, odnosno, da ide samo najsiromašnijim sugrađanima. Najbolje umesto 100 svima, po 500 najugroženijima.

Da li planirate da se prijavite za 100 evra ili imate moralnu, "patriotsku", dilemu?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadmat

    24. april 2020 | 11:52

    Uzecu pare. Nisu mi potrebne, ali ako ih ne uzmem ja, ne uzme jos hiljade njih, eto tih para kod nekog drugog, a isti ce reci da sam ih uzeo ja, a i hiljade njih. Uzmite ih i licno dajte kome mislite da je potrebno. Samo ne ostavljajte.

  • Cobi

    24. april 2020 | 13:51

    Znači oni koji imaju penziju 50,60 000 i više, njima će direktno uplatiti 100 eur., a ja što imam 40 000 moram da se izjasnim, bravo državo Srbijo što tako razmišljaš o svojim građanima

  • ostoja

    24. april 2020 | 13:44

    Postovani Predsednice, zar medju penzionerima nema onih koji ne zele 100 evra? Kako da se jave nepismeni gradjani i oni stari koji nemaju telefone i zive u nepristupacnim zaseocima?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>