• 0

Ovako izgleda prvi radni dan u gigantima širom Evrope. Fijat, Škoda i VW su nove fabrike

Radnici će morati da nose zaštitne maske i da drže distancu

  • 0
fabrika automobila

Foto: Tanjug/AP

Fabrika "Fiat Krajsler Automobili" delimično ponovo otvara fabrike širom Italije, posle zatvaranja zbog epidemije korona virusa. U fabrici Mirafiori, oko 250 radnika ponovo radi u jednoj smeni, a na ulazu dobijaju zaštitne maske i gumene rukavice

Posle višenedeljnog prekida proizvodnje zbog epidemije korona virusa proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju.

Najveći proizvođač automobila na svetu, nemački Folksvagen najavio je da ponovo otvara fabriku u Volfsburgu.

Ohrabrena opadanjem širenja korona virusa, Nemačka je dozvolila malim radnjama da se ponovo otvore pod uslovom da poštuju striktne mere distanciranja i higijene, a njihov primer slede sada i velike kompanije.

BMW takođe pokreće proizvodnju u fabrici u Velikoj Britaniji, a sledi otvaranje fabrika u Južnoj Karolini i Meksiku u maju.

U Francuskoj Tojota ove nedelje pokreće fabriku u Valensijenu a Reno je započeo proizvodnju motora u fabrici zapadno od Pariza.

Švedski Volvo otvorio je fabriku u Torslandi nakon remonta proizvodnog procesa.

Proizvodnja automobila bi u ovoj godini mogla da bude 20 odsto manja. Zbog pandemije će biti napravljeno svega 71 milion putničkih vozila u svetu, ali više brine podatak da će oko pet miliona radnika u proizvodnji i prodaji ostati bez posla.

Kriza se poklopila i sa tehnološkom revolucijom i prelaskom na električna vozila koja zahtevaju daleko manje radnika.

Radnici koji su godinama proizvodili motore i menjače u fabrikama automobila dobiće otpremnine ili će biti otpušteni kao višak. Njih će kažu analitičari zameniti znatno manje radnika drukčijeg profila za proizvodnju elektro-vozila.

Video: Ovako izgleda vožnja praznim beogradskim ulicama za Vaskrs

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke