• 0

"Dan posle": Privredi udahnut život, ali maske i rukavice će je voditi do oporavka

Da li je i vaše preduzeće promenila korona?

  • 0
Dan posle korona virusa, Telegraf biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dan posle je već počeo, a budućnost rada već se dešava u ovim trenucima. Mnogi svetski ekonomisti, ali i domaći, saglasni su da će korona promeniti način poslovanja kakav poznajemo. Kažu, "ovo je ono "jednom u 100 godina""

Šta posle krize, šta će preduzetnici da rade kada se završi vanredno stanje? Kako će funkcionisati biznis segment, kako mala, srednja i velika preduzeća?

Kako se pripremiti za period posle korone? O svojim načinima borbe i pripreme za period koji dolazi, strahovima, izazovima, ali i srećnim okolnostima, govoriće sagovornici Telegraf Biznisa iz svih ekonomskih oblasti.

Vi nam vaše sugestije, iskustva i predloge šaljite na biznis@telergaf.rs

Prvo veće otvaranje ekonomije, u svetu se kotrlja, kod nas oprez 

Posle višenedeljnog prekida proizvodnje zbog epidemije korona virusa proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju.

Najveći proizvođač automobila na svetu, nemački Folksvagen najavio je da ponovo otvara fabriku u Volfsburgu. Fabrika "Fiat Krajsler Automobili" delimično ponovo otvara fabrike širom Italije, posle zatvaranja zbog epidemije korona virusa. U fabrici Mirafiori, oko 250 radnika ponovo radi u jednoj smeni, a na ulazu dobijaju zaštitne maske i gumene rukavice.

Manje prodavnice van tržnih centara u Češkoj ponovo su počele da rade, kako je i predviđeno petofaznim planom za popuštanje mera koji je usvojen u ovoj zemlji.

Česka je jedna od malobrojnih zemalja koja je proglasila vanredno stanje još dok nije bilo nijednog slučaja zaraze, ali i jedna od prvih zemalja u Evropi koja je počela da popušta mere ranije u toku ovog meseca.

U Hrvatskoj danas veći broj zanatlija nije želeo da otvori radnje, plaše se navodno toga da im država neće isplatiti pomoć. 

Odlukama Vlade od danas su olakšane mere preduzete u borbi protiv virusa korona, pa je dozvoljen rad fitnes centrima, teretanama, frizerskim i kozmetičkim salonima, kao i pijacama u zatvorenom prostoru. Međutim, oni će strogo morati da poštuju mere, u suprotnom im slede drakonske kazne ili potpuno zatvaranje.

Treninge zakazuju uglavnom na sat vremena, a jedan trening traje 45 minuta, kako bi koncentarcija ljudi bila što manja. Mnogi su se u prethodnom periodu poželeli posla, a i interesovanje korisnika je veliko. Ipak, neki od najvećih fitnes centara u Beogradu, danas nije otvorilo svoja vrata.

Uglavnom, njihovo opravdanje oko koga su saglasni jeste da zbog brige za bezbednost i zdravlje klijenata i zaposlenih, odlažu otvaranje.

Možete da idete od danas i u kladionicu: Ovo su mere koje morate da poštujete.

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>