• 0
 ≫ 

Povećan broj trajno zaposlenih, u Srbiji oko 125.000 radnika na prinudnom odmoru

 ≫ 

Kriza se najviše osetila u onim sektorima gde je uvođenje vanrednih mera značilo zabranu rada

  • 0
biznis sastanak, razgovor, razvoj, grafikon rasta, uspeh poslovni, preduzeće, ulaganja, ulaganje Foto: Shutterstock

U odnosu na kraj februara, u Srbiji je 2.000 manje zaposlenih, ali je porastao broj trajno zaposlenih, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević i dodao da je oko 125.000 zaposlenih na prinudnom odmoru.

Kovačević je naveo da privreda u Srbiji za vreme vanrednog stanja nije stala u meri u kojoj se to očekivalo i da preduzeća koja nisu radila počinju sa radom.

Kako kaže, zaposlenost na kraju prve dekade aprila meseca u odnosu na kraj februara manja je za 2.000 mesta.

Napominje, međutim, da je došlo do izvesne restrukturacije, tako da je porastao broj trajno zaposlenih, a smanjio se broj privremeno zaposlenih i zaposlenih po ugovorima o delu.

Privrednici veruju da će brzo da se "vrate u igru"

Kovačevićje gostujući na javnom servisu kazao da je veliki broj ljudi na prinudnom odsustvu zbog toga što ne rade firme i da je to, prema podacima Privredne komore, oko 125.000 zaposlenih.

Kada je reč o proizvodnom sektoru, Kovačević je naveo da se očekuje da će se privredna aktivnost koja se već oporavlja sve više oporavljati i da to što nije smanjena zaposlenost pokazuje očekivanje privrednika da će se brzo "vratiti u igru".

Dodao je da ankete u preduzećima pokazuju da neka od njih rade i na povišenom nivou sa višim kapacitetima nego što je uobičajeno, a tu spada prehrambena industrija, osnovna hemija, farmaceutska industrija.

- Neka preduzeća tek počinju da rade, tu je pre svega automobilska industrija, industrija automobilskih delova, električna oprema i električni aparati za domaćinstvo i neki delovi namenske industrije - rekao je Kovačević.

Dodao je da se kriza najviše osetila u onim sektorima gde je uvođenje vanrednih mera značilo zabranu rada.

Prema rečima Kovačevića, cene u martu su porasle oko 1,3 odsto, a on smatra da se neće povećavati ni po okončanju vanrednog stanja, pošto je, kako kaže, proizvodnja u porastu.

Video: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>