• 1
 ≫ 

Frizerka traži da se njen posao smatra "esencijalnim", jer će inače morati da ide od kuće do kuće

 ≫ 

U SAD, saloni još uvek nemaju dozvolu da rade...

  • 1
VLADA MERE POPUŠTANJE FRIZERSKI SALON U SAD frizeri još uvek nemaju dozvolu da rade / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Rejčel Herison je stilista za kosu i frizer, a ovih dana, dok su na snazi karantinske mere - ona za svoje lojalne mušterije "mućka" boje za poneti.

Pre šest nedelja zatvorila je salon "Nuuvo", jer su SAD postale žarište korona virusa i kao svuda u svetu, i tamo je zabranjen rad svim biznisima koji nisu osnovni.

- Kada sam pre mesec i po dana ugasila sva svetla u salonu, i videla da nema nikoga, već da samo čujem svoj eho, bilo je to kao da sam dobila udarac u stomak - kaže Herison.

Ona je sada odlučila da pošalje otvoreno pismo guvernerima Kalifornije, nakon što je Gevin Njusom objavio da Faza 3 podrazumeva ova radna mesta većeg rizika: tu su saloni lepote i teretane, bioskopi, sportske hale... Herison dodaje da Njusom "ne razume industriju lepote i kako ona funkcioniše".

Takođe navodi da zaposleni u salonima lepote, na primer, oni koji rade nokte - moraju da prođu 350 sati obuke o dezinfekciji, a kozmetolozi - čak 1.600 sati, što je sve propisano zakonima SAD. U predlogu vlastima je poslala i 30 mera prevencije koje bi uvela, kako bi rizik od širenja zaraze bio smanjen na minimum.

- Svi bi nosili maske, pa i klijenti. Svom osoblju sam obezbedila zaštitne vizire i svakako već nosimo rukavice - kaže Herison i dodaje "da nema nameru da otvori salon pre nego vlasti to odobre, kako bi izbegla kaznu".

U daljem razgovoru poziva se na nedostatak osiguranja u ovim okolnostima, zatim na paritet kupovne moći, i naglašava da će ona i drugi frizeri biti prinuđeni da idu po kućama kako bi zaradili novac, ako se ovo stanje nastavi u narednim mesecima. - To će biti još gore za širenje korona virusa - kaže Herison.

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    3. maj 2020 | 09:28

    Essentiellement (esecijalno) je nesto sto je razlicito i apsolutno.Svi poslovi se razlikuju jedni od drugih.Da li se i zubar smatra esecijalnom strukom? Za one kojima je tudje draze od svog pricaj srpski da te svi razumemo.Ajde da prestanemo da se izivljavamo izrazima koji bas i ne korespondiraju (moze da znaci odgovaraju, a isto tako i dopisuju)(namerno) situacijama samo da drugi vide kako nesto znamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>