• 0
 ≫ 

Dan posle: "I za tržište u Srbiji i u svetu odavno su karte podeljene. Sada treba definisati jedno"

 ≫ 

"Vreme da se obratiti pažnja na domaće preduzetnike"

  • 0
Dan posle korona virusa, Telegraf biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dan posle je već počeo, a budućnost rada već se dešava u ovim trenucima. Mnogi svetski ekonomisti, ali i domaći, saglasni su da će korona promeniti način poslovanja kakav poznajemo.

Kažu, ovo je ono "jednom u 100 godina".

Šta posle krize, šta će preduzetnici da rade kada se završi vanredno stanje? Kako će funkcionisati biznis segment, kako mala, srednja i velika preduzeća?

Kako se pripremiti za period posle korone? O svojim načinima borbe i pripreme za period koji dolazi, strahovima, izazovima, ali i srećnim okolnostima, govoriće sagovornici Telegraf Biznisa iz svih ekonomskih oblasti. Vi nam vaše sugestije, iskustva i predloge šaljite na biznis@telergaf.rs

Pitali smo vlasnika kompanije Yumis Mileta Kocića, kako će izgledati Dan posle, iz njegovog ugla kao velikog domaćeg privrednika.

Mile Kocić, vlasnik kompanije Yumis Mile Kocić/Foto: Privatna arhiva

Para će biti, opreme i mašina će biti, tržište će se pronaći, ali ipak je najteže dostići organizacioni kapital.

O važnosti i nedostatku tržišta govorim mnogo godina unazad i smatram da će ovo bar biti trenutak kada ćemo svi biti svesni da se mora posebno obratiti pažnja na domaće preduzetnike i naravno fabrike koje su u Srbiji bez obzira na vlasništvo.

Ako očekujem da kriza donese nešto dobro onda je to upravo u uspostavljanju balansa i smanjenju moći tih velikih centara. Takođe i redifinisanje merila vrednosti koje su se u jeku imperijalizma izgubile ili pretvorile isključivo u materijalno.

Imam često običaj da kažem za tržište u Srbiji ali i u svetu da su već odavno "karte podeljene"  i da je od posebne važnosti da naročito za sve preduzetnike mala i srednja preduzeća preduzmu sve mere da se naše tržište ne prepusti svetskim multinacionalnim kompanijama i lancima i da se obavezno definiše % učešća domaćih kompanija u lancu snabdevanja.

Kao potvrda svemu ovome, već se mnoge države u svetu fokusiraju na domaće proizvođače, zatvaraju slobodnu trgovinu i ulaz inostranih fabrika.

Kocićeva kompanij trenutno radi tri smene, toliko imaju posla da pozajmljuju radnikeKocić smatra da država mora da se dodatnim aktivnostima, posle prestanka epidemije, uključi sa mnogo širi asortiman mera. Opširnije o tome u našem posebnom tekstu. 

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>