• 4

Rad od kuće Nemci žele u zakon. U srpskom već postoji, a evo kako se on tačno definiše

Svi koji to žele a posao im to dozvoljava, trebalo bi da budu u mogućnosti da rade iz kućne kancelarije

  • 4
Rad od kuce u doba korona virusa

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Rad od kuće ili remote work postao je hteli mi to ili ne, naša svakodnevnica. I dok se u svetu prave mnoga poređenja i sabira da li je takav način obavljanja posla zapravo dobar ili ne, koje su mi prednosti i mane, činjenica je da ćemo još duže vreme ostati  u tom modelu. Bar mnogi poslodavci obećavaju da hoće, upravo zbog straha od širenja korona virusa.

Nemački ministar za rad Hubertus Hajl izjavio je da namerava da predloži uvođenje zakonskog prava na rad od kuće u slučajevima u kojima je to izvodljivo, čime bi to postalo moguće i pošto pandemija korona virusa postane prošlost.

On je rekao da takav zakon želi da predloži na jesen, i da je, prema prvim procenama, tokom pandemije procenat ljudi koji rade od kuće porastao sa 12 na 25 odsto, pa je na taj način sada radno angažovano ukupno oko osam miliona ljudi.

Da li postoji razmatranje da dodatno bude podržan rad od kuće tamo gde je to moguće i u drugim zemljama? Kako je kod nas?  Da či smo možda napravili iskorak u ovom pravcu?

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević, u intervjuu za naš portal, između ostalog govorio je i o tome.

Kako je istakao, naš Zakon o radu već definiše rad od kuće, utvrđuje mogućnost rada od kuće, i to zaključivanjem ugovora za obavljanje poslova van prostorija poslodavca i kada zaposleni po pravilu obavlja poslove u prostorijama poslodavca, zaposleni i poslodavac mogu se sporazumeti da jedan period radnog vremena u okviru ugovorenog radnog vremena zaposleni poslove obavlja od kuće.

 - Naš Zakon o radu već predviđa rad od kuće, tako da mogu da kažem da smo u tom pogledu korak ispred Nemačke - rekao je on i objasnio na koji način.

Zakon o radu utvrđuje mogućnost rada od kuće, i to:

- Zaključivanjem ugovora za obavljanje poslova van prostorija poslodavca (rad na daljinu i rad od kuće) – član 42.

- Кada zaposleni po pravilu obavlja poslove u prostorijama poslodavca, zaposleni i poslodavac mogu se sporazumeti da jedan period radnog vremena u okviru ugovorenog radnog vremena zaposleni poslove obavlja od kuće (član 50. stav 2).

Zbog specifičnosti obavljanja poslova van prostorija poslodavca, precizirana je sadržina ugovora o radu za obavljanje poslova van prostorija poslodavca.

Pored obaveznih elemenata propisanih Zakonom o radu, ugovor o radu za obavljanje poslova van prostorija poslodavca sadrži i:

1) trajanje radnog vremena prema normativima rada;

2) način vršenja nadzora nad radom i kvalitetom obavljanja poslova zaposlenog;

3) sredstva za rad za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan da nabavi, instalira i održava;

4) korišćenje i upotrebu sredstava za rad zaposlenog i naknadu troškova za njihovu upotrebu;

5) naknadu drugih troškova rada i način njihovog utvrđivanja;

6) druga prava i obaveze

Pri tom, propisano je da osnovna zarada zaposlenih koji rade van prostorija poslodavca ne može biti manja od osnovne zarade zaposlenih koji rade u prostorijama poslodavca na istim poslovima.

Odredbe u vezi sa rasporedom radnog vremena, prekovremenim radom, preraspodelom radnog vremena, noćnim radom, odmorima i odsustvima primenjuju se i na ugovor o radu za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, osim ako drugačije nije određeno opštim aktom ili ugovorom o radu.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. maj 2020 | 20:31

    Kako ce onda ovi nasi sto su preko da mesaju beton, voze kamion i brisu zadnjice penzosima svapskim?

  • Neko

    3. maj 2020 | 22:07

    Jednostavno poslodavac ne mora da obezbedi prostorije za rad, pa radniku ne treba grejanje, hlađenje, neće upotrebljavati vodu, ne mora plaćati nekog da čisti za radnikom, ne plaća troškove prevoza. Radnik ne gubi vreme za put, ne izlazi na vrućinu, kišu, sneg, manje arči odeću i jede kući, više vremena će biti sa porodicom i biće zadovoljniji. Obostrana korist

  • Ma da

    3. maj 2020 | 20:08

    Jer ima nesto da kod nas nepostoji cim neko kaze ili predlaze nesto kod nas vec ima poceli smo malo da preterujemo u zadnje vreme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>