• 0

Kanada zvanično u recesiji: Izgubljeno je više od milion radnih mesta

Ekonomija je u martu opala za 9 odsto

  • 0
Kanada, grad, ljudi

Kanada / Foto: Pixabay

Kanada je u prvom kvartalu zvanično ušla u recesiju, koju je izazvala pandemija Covid-19, saopštio je savet uticajnog Instituta "C.D. Howe", u vreme kada zvanična statistika sugeriše da je ekonomija u martu smanjena za devet procenata.

Usporavanje ekonomije pokazuje da je vreme za proglašenje recesije, smatra savet uticajnog kanadskog instituta "C.D.Howe".

"Članovi su se složili da je primenom metodologije saveta na preliminarne dostupne podatke, Kanada ušla u recesiju u prvom kvartalu 2020. godine", navedeno je u saopštenju saveta.

Izveštaji pokazuju da je tokom marta izgubljeno više od milion radnih mesta, a preliminarna procena kanadskog Zavoda za statistiku sugeriše da je ekonomija smanjena za devet procenata, jer fabrike širom zemlje ne rade.

Savet Instituta kaže da je ekonomija dosegla vrhunac u februaru, neposredno pre nego što su širom zemlje uvedene drastične mere za usporavanje širenja korona virusa. Tamo je pandemija prisutna manje od 2 meseca, a savet je već saopštio da je usporavanje tako brzo i duboko da se sigurno može proglasiti recesija.

Iako je pad u martu bio rekordan, ekonomisti očekuju da će podaci za april biti još gori. Savet, koji čini osam članova (obično se sastaju jednom godišnje u decembru), odlučio je da se sastane dva puta prošlog meseca, kada je postalo jasno da se sa ekonomijom Kanade nešto događa.

Stiven Gordon, profesor ekonomije na Laval univerzitetu i član veća, kaže da je trenutno ekonomsko usporavanje sjajan primer kako je definicija recesije "dva kvartala" previše dogmatična.

U nizu tvitova u petak, on je napomenuo da bi, ako je usporavanje krenulo u aprilu za razliku od marta, ceo prvi kvartal bio isključen. Budući da je skok u letnjim mesecima prilično izvestan, to bi sadašnju recesiju učinilo dugom samo jedan kvartal.

Video: Najlepše klizalište ove zime nalazi se u planinama zapadne Kanade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>