• 1

Počinje isplata aprilske penzije, još ovaj mesec može i na kućnu adresu

Banke su dužne da omoguće posebne termine za isplatu penzija, navodi se u saopštenju NBS

  • 1
Novac dinari Foto ilustracija: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) dala je posebnu instrukciju bankama, prema kojoj se produžava vremensko važenje Instrukcije o načinu privremene isplate penzija za lica s navršenih 65 i više godina života do 15. maja 2020. godine.

To znači da su banke dužne da još aprlisku penziju, ukoliko je korisnik tako opredelio, isplate na kućnu adresu, ili ovlašćenom licu po jednokratnom punomoćju.

Narodna banka je navela da je Skupština ukinula vanredno stanje 6. maja, i da su tada prestale da važe instrukcije NBS kojima je privremeno uređen način isplate penzije i drugih novčanih sredstava sa računa lica koja su navršila 65 i više godina života.

Međutim, pošto je vanredno stanje ukinuto dva dana pre datuma isplate penzija za april, i pošto su banke uveliko preduzele aktivnosti u vezi sa isplatom te penzije u skladu sa odredbama ranije donete instrukcije, NBS je u konsultaciji sa Vladom uputila dopis svim bankama u kojem je istaknuto da i isplatu penzije za april treba omogućiti na isti način.

Ističe se da je NBS naložila bankama da omoguće najstarijim građanima koji budu želeli da lično podignu penziju u ekspoziturama banaka i posebne termine, u kojima će samo lica starija od 65 godina moći da dođu u ekspozituru i zatraže isplatu penzije s računa.

Banke su dužne da omoguće posebne termine za isplatu penzija na sledeći način:

1) Danas 8. maja, u periodu od 17 do 19 časova

2) U subotu 9. maja, u periodu od 13 do 15 časova

3) U periodu od ponedeljka 11. maja do petka 15. maja, od 17 do 19 časova

Kako se dodaje, to svakako ne znači da najstariji građani, ako im tako više odgovara, ne mogu da odu u banku i u toku redovnog radnog vremena ekspoziture, već im je ovo dodatna mogućnost koja im se pruža kako bi im se lično isplatila aprilska penzija, da ne moraju da se izlažu dodanom riziku po zdravlje.

Video: Ministar finansija: 15. maja počinje prijavljivanje za pomoć od 100 evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. maj 2020 | 19:28

    Postovani, Nemam cenu to. Danas u toku radnog vremena banke oko 40% klijenata bili Su penzioneri. Preporuke ove sad mislim da su pogrešne. Vecina penzionera idu u banku kad njima odgovara. Hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>