• 0

Hrvatski preduzetnici pesimisti po pitanju oporavka ekonomije: Pad BDP možda i 20 odsto

Hrvatska ekonomija će se oporavljati dvostruko duže od svetske

  • 0
hrvatska

Foto: Pixabay

 Hrvatski BDP će u 2020. sigurno pasti više od 10 odsto, možda i do 20 odsto, uz istovremeno snažan pad turizma i pad izvoza između 10 i 30 odsto, pokazuje anketa sprovedena među hrvatskim preduzetnicima.

Hrvatska ekonomija će se oporavljati dvostruko duže od svetske, pri čemu Hrvatska ulazi u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka ekonomije.

To su rezultati prvog u nizu kvartalnih istraživanja o očekivanjima hrvatske poslovne zajednice u 2020. koje su pod nazivom BEQO pokrenuli konsultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje je sprovedeno elektronskim putem na uzorku od 200 preduzetnika, vlasnika i direktora firmi, u razdoblju od 30. aprila do 6. maja, kako bi se dobili stavovi poslovne zajednice u Hrvatskoj o poslovanju u krizi kao i preduzetničkim procenama o tome kako će se kriza odraziti na njihovo poslovanje i na ekonomiju u celini.

Kako je navedeno u saopštenju, četvrtina preduzetnika ocenjuje da će pad BDP-a biti 10 odsto, dok ih čak 21odsto smatra da će biti veći od 30 odsto. Čak 75 odsto anketiranih očekuje pad u turizmu veći od 30 odsto. Pad izvoza za 10-30 odsto očekuje skoro polovina anketiranih, dok njih 25 odsto predviđa pad izvoza veći od 30 odsto.

Takođe, hrvatski preduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosečne neto plate, stranih ulaganja. Očekuju i da će stopa nezaposlenosti rasti i do 30 odsto, te da se indeks korupcije može povećati 20 do 30 odsto.

Više od polovine, smatra da će Hrvatska ući u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka, dok četvrtina veruje da će do oporavka proći najmanje tri godine, a trećina da će biti dovoljne dve godine.

Hrvatski su preduzetnici optimističniji kad je u pitanju oporavak svetske ekonomije, koja će se, po stavu 69 odsto ispitanika, oporaviti već za jednu do dve godine.

Čak 63 odsto firmi, prema ovoj anketi, smatra da neće izdržati duže od šest meseci u slučaju pojave drugog talasa epidemije korona virusa.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke