• 5

Opet oboren rekord: 36 miliona Amerikanaca nema posao i moli za pomoć

Ekonomija u SAD se možda otvara, ali su vrata i dalje zatvorena svakom četvrtom američkom radniku...

  • 5
Wellness, posao Foto: Pixabay

SAD imaju skoro 330 miliona stanovnika, od kojih naravno nisu svi radna snaga, ali je svakako zapanjujuć podatak da trenutno 36 miliona Amerikanaca traži državnu pomoć na osnovu nezaposlenosti.

Sve to se desilo od sredine marta, dakle, za samo 2 meseca. Do prošle nedelje, bilo ih je 33 miliona, što znači da cifra nastavlja da raste rapidno. Iako se ekonomija postepeno otvara, karantinske mere nastavljaju da je "opterećuju" svom silinom. Svaki četvrti radnik u Americi je sada u ovom problemu.

- Današnji zahtevi za pomoć nastavljaju svoj epski uspon na kumulativnoj nedeljnoj osnovi. Ovakvo stanje američko tržište nije imalo 90 godina, odnosno od Velike depresije - kaže Ričard Flin, direktor u "Charles Schwab".

Šef Američke centralne banke je upozorio da će ove nedelje ekonomski oporavak biti sporiji nego što su očekivali. U aprilu, poslodavci su ukinuli više od 20 miliona radnih mesta, što je dovelo do toga da stopa nezaposlenosti bude 14,7 odsto. To je izbrisalo porast u zapošljavanju zabeležen u protekloj deceniji.

Ipak, ekonomisti se nadaju da će zapošljavanje ponovo da doživi svojih 5 minuta, ako država popusti mere i ograničenja. Ono što je najviše poražavajuće, jeste da se gubici prvenstveno odnose na nacionalne manjine i domaćinstva s najmanjim primanjima, mada je kriza zahvatila sve segmente ekonomije.

S obzirom na to da su SAD počele da ublažavaju karantinske mere tek pre 10 dana, postoji uverenje da će stopa nezaposlenosti tek u narednom periodu početi da pada. Mladi IT konsultant iz Atlante, Nikolas Rej (30), kaže da je ovo prvi put da je ostao bez posla, a radi od 14. godine.

- Ipak, imam sreće. Uvek sam štedeo, još od kada sam čuvao decu kao tinejdžer. Za sada imam dovoljno novca, ali ako "zakačim" Covid-19 i moram da odem u bolnicu, onda ceo plan propada. Moja najveća briga je kako će se stvari odvijati ako više ne budem imao zdravstveno osiguranje - kaže Rej.

Dodaje da je trenutno u potrazi za poslom, ali da firme ne otvaraju pozicije, jer ne znaju šta će se ubuduće dešavati.

Video: Evo kako da se u 3 koraka prijavite za 100 evra putem interneta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    14. maj 2020 | 18:18

    Verovatno ce doci ovde da rade ?!Kad imamo najjacu ekonomiju na svetu?!

  • nikolas

    14. maj 2020 | 17:40

    KAD AMERI KIJAJU JA SE PLASIM STA CE BITI SA NASIM PLUCIMA!!! BOJIM SE JESENI I HLADNE -LEDENE ZIME !!! OVO POSTAJE GORE OD ONE 1929 GODINE DEPRESIJE ZBOG KOJE JE HINKI DOSAO NA VLAST !!!

  • aaaaaa

    14. maj 2020 | 18:16

    Ako već nemaju šta da rade neka se okrenu duhovnošću.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>