• 37

Varaju li poslodavaci pri isplati minimalca radnicima? I šta da radite ako to radi vaš

Sindikatima se niko nije žalio?

 • 37
Inspektor, inspekcija, blok, olovka

Foto: Shutterstock

Posle navoda u nekim medijima da pojedini poslodavci u Srbiji traže od radnika da im ustupe deo novca od minimalca koji im je obebedila država, na ime poreya i doprinosa, u Ministarstvu finansija kažu da novac dobijen po osnovu direktnih davanja, poslodavci mogu samo da isplate na tekuće račune zaposlenih, a u Savezu samostalnih sindikata navode da im se niko od radnika nije žalio na takve slučajeve, ali poziva država da pojača kontrolu

- Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca dobijenog po osnovu direktnih davanja na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih - rečeno je u Ministarstvu finansija.

Da li je vaš gazda tražio da mu vratite deo minimalca?

Glasajte

Nebojša Atanacković iz Udruženja poslodavaca Srbije (UPS) komentarišući navoda da su pojedini poslodavci od isplaćenog minimalac od 30. 367 dinara, tražili da im zaposleni vrate 18. 000 dinara na ime poreza i doprinosa, kaže da po logici poslodavacu posle isplate minimalaca radnicima ostaje obaveza da plati doprinose koji iznosi gotovo 20. 000 dinara po radniku.

Podsetio je da je UPS tražila da država poslodavcima oprosti te doprinose i da ih ona plati fondovima, ali da je to verovatno bio suviše veliki zalogaj za Ministartsvo finasija i državu, i naveo da u tom slučaju ne bi bilo dilema.

On je rekao da su se UPS obraćali mnogi poslodavci, jer su izračunali da im se više isplati da otpuste zaposlene, pa kasnije kada krenu da rade, da ih onda ponovo zaposle, nego da im ostane dug za plaćanje doprinosa, ali da su onda počeli da računaju da im se ipak isplati da ne raskidaju radne odnose.

Kaže da se kao Udruženje privrednika zalaže za interese privrede koja treba da funkcioniše i opstaje, i da uvek plediraju na to da se poslodavi i zaposleni dogovore u njihovom obostranom interesu.

Naveo je da je u APR-u registrovano oko 400. 000 privrednih subjekata, da neki nisu radili, neki su imali smanjeni obim posla, dok su pojedini imali jako mnogo posla, kao što su oni koji bave snabdevanjem životnim namirnicama.

On ocenjuje da su mere koje je preduzela Vlada Srbije vrlo dobre i da bi bez njih bilo nemoguće da opstane veliki broj pivrednih subjekata u situaciji kada nisu imali neki promet ili nisu radili, te da su sprečile mnoge raskide radnih odnosa.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da nemaju uvid u tačnost navoda da poslodavci traže deo novca od radnika, ali da u slučaju da se to desi, preporučuje zaposlenima da to ne rade i da prijave takve eventualne zloupotrebe ministarstvima finasija i rada i sindikatu.

- Poruka Ministarstvu finansija i inspektorima je da naprave neku vrstu kontrole preduzeća i poslodavaca kojima je država dala pomoć kako bi im oni dali povratnu informaciju da su sa specijalnog COVID računa isplatili minimalac radnicima - naveo je Vuković.

Kaže da bi ta dodatna kontrola podrazumevala da država traži od poslodavaca da joj pošalju skenirane izvode uplata minimalaca na račune radnika.

Navodi da su neki poslodavci sigurno društveno neodgovorni i zloupotrebaljavaju situaciju i da su se tako ponašali i ranije, ali da to mora da bude sankcinisano.

- Država treba da zaista sankciniše u korenu sve poslodavce koji zloupotrebljavaju nešto što je dobar potez, a to je da se u ovim teškim vremenima radnicima obezbedi zarada - kaže Vuković i navodi da bi u tome pomogao i pritisak javnosti.

Očekuje da će o toj dodatnoj kontroli države biti reči i na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će, kaže, biti održana sigurno do kraja maja.

Video: Mali: Uplaćujemo prvi minimalac

(Telergaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dejan Milovanovic

  moj gazda je uzeo moje pare sto ste vi dali za radnika.ja od tih para nisam video nista,rekao je da su to pare njegove,ako mu ove sad pare ne podignem on ce te pare da vrati.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Hugo Boss

  Ljudi zar ne verujete u sve ovo. Poslodavac ce sebi uzeti po 3 minimalca od nas 10 radnika za ono vreme sto mu nije radio (lokal), radnici ce raditi za 30 hiljada od cega ce 10 morati da vraca gazdi narednih 3 meseca. To se trenutno desava meni i ostalim jos 9 kolega. Kako izaci na kraj sa svim i kako postupiti. Dati otkaz ili trpeti i raditi, uz to sto se navodi da ce se taj novac verovatno vracati kroz par godina, a mi necemo ni videti taj novac.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Maxa

  Bitno je da samo poslodavci varaju i da su svi radnici cvećke.

  5
  22

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke