• 37

Varaju li poslodavaci pri isplati minimalca radnicima? I šta da radite ako to radi vaš

Sindikatima se niko nije žalio?

  • 37
Inspektor, inspekcija, blok, olovka

Foto: Shutterstock

Posle navoda u nekim medijima da pojedini poslodavci u Srbiji traže od radnika da im ustupe deo novca od minimalca koji im je obebedila država, na ime poreya i doprinosa, u Ministarstvu finansija kažu da novac dobijen po osnovu direktnih davanja, poslodavci mogu samo da isplate na tekuće račune zaposlenih, a u Savezu samostalnih sindikata navode da im se niko od radnika nije žalio na takve slučajeve, ali poziva država da pojača kontrolu

- Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca dobijenog po osnovu direktnih davanja na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih - rečeno je u Ministarstvu finansija.

Nebojša Atanacković iz Udruženja poslodavaca Srbije (UPS) komentarišući navoda da su pojedini poslodavci od isplaćenog minimalac od 30. 367 dinara, tražili da im zaposleni vrate 18. 000 dinara na ime poreza i doprinosa, kaže da po logici poslodavacu posle isplate minimalaca radnicima ostaje obaveza da plati doprinose koji iznosi gotovo 20. 000 dinara po radniku.

Podsetio je da je UPS tražila da država poslodavcima oprosti te doprinose i da ih ona plati fondovima, ali da je to verovatno bio suviše veliki zalogaj za Ministartsvo finasija i državu, i naveo da u tom slučaju ne bi bilo dilema.

On je rekao da su se UPS obraćali mnogi poslodavci, jer su izračunali da im se više isplati da otpuste zaposlene, pa kasnije kada krenu da rade, da ih onda ponovo zaposle, nego da im ostane dug za plaćanje doprinosa, ali da su onda počeli da računaju da im se ipak isplati da ne raskidaju radne odnose.

Kaže da se kao Udruženje privrednika zalaže za interese privrede koja treba da funkcioniše i opstaje, i da uvek plediraju na to da se poslodavi i zaposleni dogovore u njihovom obostranom interesu.

Naveo je da je u APR-u registrovano oko 400. 000 privrednih subjekata, da neki nisu radili, neki su imali smanjeni obim posla, dok su pojedini imali jako mnogo posla, kao što su oni koji bave snabdevanjem životnim namirnicama.

On ocenjuje da su mere koje je preduzela Vlada Srbije vrlo dobre i da bi bez njih bilo nemoguće da opstane veliki broj pivrednih subjekata u situaciji kada nisu imali neki promet ili nisu radili, te da su sprečile mnoge raskide radnih odnosa.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da nemaju uvid u tačnost navoda da poslodavci traže deo novca od radnika, ali da u slučaju da se to desi, preporučuje zaposlenima da to ne rade i da prijave takve eventualne zloupotrebe ministarstvima finasija i rada i sindikatu.

- Poruka Ministarstvu finansija i inspektorima je da naprave neku vrstu kontrole preduzeća i poslodavaca kojima je država dala pomoć kako bi im oni dali povratnu informaciju da su sa specijalnog COVID računa isplatili minimalac radnicima - naveo je Vuković.

Kaže da bi ta dodatna kontrola podrazumevala da država traži od poslodavaca da joj pošalju skenirane izvode uplata minimalaca na račune radnika.

Navodi da su neki poslodavci sigurno društveno neodgovorni i zloupotrebaljavaju situaciju i da su se tako ponašali i ranije, ali da to mora da bude sankcinisano.

- Država treba da zaista sankciniše u korenu sve poslodavce koji zloupotrebljavaju nešto što je dobar potez, a to je da se u ovim teškim vremenima radnicima obezbedi zarada - kaže Vuković i navodi da bi u tome pomogao i pritisak javnosti.

Očekuje da će o toj dodatnoj kontroli države biti reči i na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će, kaže, biti održana sigurno do kraja maja.

Video: Mali: Uplaćujemo prvi minimalac

(Telergaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    15. maj 2020 | 19:02

    Pisao sam ranije kako to rade poslodavci, privatnici, moralo se ćutati ne smeš nikom da se žališ jer ti sledi otkaz a treba da ostvariš penziju, a niko ih ne kontroliše i ako ih kontroliše onda ne vide odnosno prave se da ne vide. Svi zaposleni su oštećeni u iznosu, najmanje 300 000 za godinu i tako 8 godina, koliko je trebalo većini od nas. Nikome nije isplaćivan minuli, prrkovremeni, noćni rad, topli obrok, regres. A radi se ovako: Sve ovo se vodi na listi kao isplaćeno a onda ide stavka učinak u radu, MINUS u iznosu koliko je isplaćeno u stavkama gore navedenim. Pet godina koliko sam ja radio, uspešno radi firma u kojoj više od 100 zaposlenih, učinak u radu ostvaruje u minusu od 4300 mesečno. Nakon te, prešao u drugu u kojoj se to radi na isto tako bezobrazan ali drugačiji način. Po zakonu to ne može tako ali oni mogu sve da urade kako njima odgovara, dok radnici nemaju i nije im dozvoljeno da imaju svoj SINDIKAT ali jedan jedinstveni koji bi se bavio radničkim problemima. Uostalom, poslodavci imaju svoje udruženje koje ima kontakte sa vladom i Predsednikom i uvek izlaze sa jedinstvenim stavom. Radnici pri tom imaju pet i više sindikata koji često ne mogu međusobno da se dogovore, pri tom nemaju dovoljno kontakata sa radnicima jer u privatnim firmama ne postoje sindikati, možda jedna od 1000 firmi ima sindikat radnički. Sindikati koji imaju kontakte sa državnom upravom rade isključivo za javna preduzeća i u tim preduzećima je mnogo bolje stanje ali opet ne zahvaljujući sindikatu koliko samom razumevanju države prema svojim zaposlenim, tako da im sindikati ovakvi kakvi su nisu potrebni. Radnici treba da imaju svoje jedinstveno udruženje koje će se boriti za svoja prava,zašto ne i svoju radničku partiju koja bi direktno u parlamentu tražila isticanje radničkih prava i terala parlament da stavlja na dnevni red radnička pitanja.

  • Nesa CZ

    15. maj 2020 | 18:13

    Kod mene su radnici dobili taj minimalac od države i plus je firma isplatila deo do pune plate, bez obzira što smo radili samo 20 % od redovne aktivnosti...ali i pored toga su pojedini radnici tražili i punu platu i plus od države minimalac, što je sramota. Ekstra što ćemo morati da uplatimo pune doprinose za ovaj period bez obzira što nismo imali prihode... Država je ove mere označila kao pomoć preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, kako bi im pomogla u očuvanju radnih mesta, a ne kao čašćavanje radnika /čašćavanje je ovih po 100 eura/... Poneki alavi radnici bi trebali debelo da razmisle o tome...

  • Ivan

    15. maj 2020 | 17:38

    Kako ne varaju kad rade pojedini ceo mesec i firma u debelom plusu! A kad dodje isplata sa 40.000 na 30.000 bez obzira sto imas punu satnicu i firma u debelom plusu! Baljda bi trebalo na taj minimalac da dodaju do plate ko radi! Izgovor je da je tako rekla drzava i svugde je tako! Jebiga radnik rob, a zakon o radu katastrofa!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>