• 0

Na pomolu nova prevara veka? Obmanula je ceo svet testovima, pazite sa ovim na korona virus

Bila je svojevremeno najmlađa i najbogatija američka milijarderka koja je sama zaradila novac. Međutim, testovi za koje se tvrdilo da će doneti revoluciju u medicini bili su prevara

  • 0
korona test, Elizabet Holms, Elizabeth Holmes , Theranos Inc

Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia, Tanjug/AP

Teranos je prodao proizvod koji je bio previše dobar da bi bio istinit. Budimo sigurni da koronavirus ne proizvodi sličan skandal. Pazite na kupca “nije dovoljno kada je reč o testovima antitela, gde male greške mogu imati ogromne posledice.

Elizabet Holms, koja je osnovala startap Teranos, a koji je neslavno propao nakon što je ustanovljeno da njegovi revolucionarni brzi krvni testovi uopšte nisu pouzdani mogla bi da nas nauči lekciju.

Svi se dobro sećamo da je Teranos prodao proizvod koji je jednostavno bio previše dobar da bi bio istinit. Sada bi trebalo svi da budu oprezni, da kompanije koje traže vakcinu za korona virus, ne lansiraju sličan skandal.

Kao i mnoge druge stvari, pandemija je odložila suđenje Elizabet za prevaru zbog toga što je tvrdila da njena kompanija, tj. njeni testovi mogu da otkriju niz boelsti iz samo jedne kapi krvi koja se vadi iz prsta. (Holms je negirala optužbe) ⠀

Ironično je da pandemija može ponovo stvoriti slično okruženje kao ono koje je obeležilo Teranos. A kad je u pitanju Covid-19 test na antitela, metoda je slična.

"Pazite na kupca" nije dovoljno kada je reč o testovima, gde male greške mogu imati ogromne posledice.

Niz novih brzih testnih kompleta nudi naizgled lak proces: samo jedan ubod u prst i kap krvi je sve što treba da bi se videlo da li ste u prošlosti bili zaraženi novim korona virusom i stvorili antitela koja štite od buduće ponovne infekcije (mada ovo je i dalje tema rasprave).

Ovo je potencijalno veliko tržište. Vlade su potrošile milione na testne komplete, kao deo napora da se prate širenje Covid-19 dok počinju da olakšavaju drakonska zaključavanja. A pojedinci očajnički žele da znaju da li su već imali bolest. Ako se stvori konsenzus da antitela daju stepen imuniteta, to bi mogla biti zlatna karta za slobodu od socijalne distance i izolacije. Kompanije čak prodaju testove direktno potrošačima, a ne samo zdravstvenim radnicima.

Problem je što mnogi od ovih testova na antitela jednostavno nisu dovoljno dobri. U Velikoj Britaniji, studija o devet neidentifikovanih komercijalno dostupnih testova otkrila je da su svi oni „neprikladni za testiranje pojedinaca“. Uređaji su postigli posebno slabu ocenu u svojoj sposobnosti izbegavanja lažnih negativa, sa opsegom tačnosti od 55% do 70%. Specifičnost, ili sposobnost izbegavanja lažnih pozitivnih rezultata, prošla je bolje na 95% -100%. Nakon što je naručila milione testnih setova iz Kine, američka vlada pokušava da povrati svoj novac.

Iako je nekoliko evropskih zemalja objavilo upozorenja za potrošače, još uvek je moguće polagati testove koji nisu prošli regulatorno odobrenje u zemljama kao što je Francuska. Samo je Belgija zabranila komplete za brzo testiranje.

Naravno, pogrešno bi bilo pretpostaviti da je svaki akter na ovom tržištu beskrupulozan i da su potencijalni Teranosi svuda. A tačnost nije nemoguć san.

Ali generalno, krajnji potrošač mora da ima poverenja i poseduje sve informacije. Greške bi mogle da zadrže ljude duže kod kuće i da ih onemoguće da rad, a vrlo lako bi mogao da se pokrene novi talas epidemije.

Ovo je tržište "Divljeg zapada" koje vapi za šerifima. Razbijanje nekvalitetnih testova je očigledan prvi korak. Sledeće što bi trebalo uraditi trebalo biti pojačan nezavisni nadzor nad svim testovima koji dolaze na tržište, idealno širom sveta. Umesto da se oslanjaju na sopstvene podatke proizvođača ili da nacionalni regulatori odvojeno testiraju različite komplete, organizacije poput Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ili Svetske zdravstvene organizacije mogle bi možda da objedine resurse i uštede vreme dok postavljaju toliko potrebne standarde.

Teranos je prodao proizvod koji je bio previše dobar da bi bio istinit. Još ne znamo da li će Covid-19 proizvesti sličan skandal, ali ovo je tržište koje ne sme da dozvoli takav rizik.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari