• 9
 ≫ 

U Razvojnoj banci su uvereni da Srbija neće osetiti teške posledice krize: A kako?

 ≫ 

"U Srbiji turizam nije toliko važan, pa ona nije toliko pogođena u tom sektoru"

 • 9
SRBIJA ISTOČNA TURIZAM RASIM LJAJIĆ ĐERDAP

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Srbija neće biti teško pogođena ekonomskom krizom usled pandemije, ali će kriza uticati na nju, kaže Rolf Venzel, guverner Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Kao razlog za to što će Srbija ekonomski bolje proći nakon pandemije, Venzel navodi da za Srbiju turizam nije toliko važan kao što je to za druge zemlje.

- Mislim da je jasno da će sve zemlje biti pogođene, zato i govorimo o pandemiji, to je globalna zdravstvena kriza, a sve evropske zemlje su na ovaj ili onaj način međusobno povezane. Lanci snabdevanja su prekinuti, turizam nije moguć. S druge strane, u Srbiji turizam nije toliko važan, pa ona nije toliko pogođena u tom sektoru, kao što je na primer Hrvatska, ili druge države - Grčka, Španija, Italija koje zavise od turizma. Srbija je među zemljama koje neće biti tako teško pogođene, ali će osetiti posledice pandemije - rekao je Venzel za Radio Slobodnu Evropu (RSE).

Istina je da je Srbija imala snažne ekonomske performanse, ekonomski rast je bio dobar u poređenju sa drugim državama regiona tokom proteklih nekoliko godina, ocenio je guverner i dodao da je fiskalna situacija je bila prilično zadovoljavajuća i ponovo se pozvao na podatke MMF-a, koji Srbiju stavljaju u bolji položaj u borbi protiv krize koju je izazvala pandemija.

- Jasno je da će i Srbija biti sa nižim ekonomskim rastom, ako ne padom. Kada pogledam brojke koje projektuje MMF za 2020. godinu, mislim da ćemo videti pad u mnogim državama. Međutim, u drugoj polovini 2020. godine i tokom 2021. države će izaći iz krize. Ipak, sve ove projekcije pune su neizvesnosti, jer još ne znamo koliko su mere izolacije i vanrednog stanja bile efektivne u Srbiji. Moraćemo da sačekamo i da vidimo - kaže guverner.

Prema rečima Venzela, evropske institucije su jasno pokazale podršku zemljama Zapadnog Balkana, a Razvojna banka Saveta Evrope, finansijska institucija koja okuplja 41 državu članicu, prošle nedelje je odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra, koji je namenjen za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv korona virusa.

Venzel je rekao i da su zadovoljni saradnjom sa Srbijom.

- Kad na našem sajtu pogledate koliko smo projekata od 2004. godine, kad je Srbija postala članica, finansirali i podržali u bliskoj saradnji sa Vladom, to je jasan indikator da smo vrlo zadovoljni saradnjom i načinom na koji Vlada sprovodi ove projekte - ocenio je Venzel.

- Imamo širok portfolio u Srbiji i drugim državama. Možemo li više? Naravno da možemo, spremni smo. Hajde da razgovaramo o tome šta je potrebno - zaključio je Venzel.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Spartanac

  22. maj 2020 | 08:31

  Kriza u srbiji nije nikad ni bila odsutna! Bila je nekad veca nekad manja, ali je uvek tu po prestanku ere Ante Markovica i pocetkom ratova 90tih kriza je prisutna.

 • dera

  22. maj 2020 | 08:37

  Pa šta može da bude gore kad smo mi sa BDPom u ravni sa Moldavijom!!

 • 🐕🐕

  22. maj 2020 | 07:57

  Kriza u Srbije je bila i pre korone a ne sada...

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>