• 3

Objavljena nova lista nesavesnih poslodavaca: Kršili prava trudnica, zapošljavali na crno

Podnete su i krivične prijave

  • 3
Korona, nezaposlenost, ne zaposlen, ostao bez posla, otkaz

Foto: Shutterstoc

Tokom vanrednog stanja Inpekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčeće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama.

Na sajtu resornog ministarstva objavljena je lista poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili „na crno“ (od 3. januara prošle godine do 20. maja ove godine).

U toku vanrednog stanja podneto 80 zahteva za prekršajni postupak protiv 78 poslodavaca zbog nepoštvanja zakonske regulative.

Podneta je i jedna krivična prijava zbog nepoštovanje mera bezbednosti na radu.

Od 78 njih, 66 prekršajnih prijava podneto je zbog kršenja Zakona o radu, odnosno rada na crno, nedostavljanje obračuna zarada, prekovremenog rada koji nije isplaćen, a 14 zbog nepoštovanja mera bezbednosti na radu.

Inspekcija je tokom vanrednog stanja primila ukupno 4.650 poziva, putem kontakt telefona ili pismeno, a obavljeno je 1.572 nadzora, od čega je 644 zahteva bilo od zaposlenih.

Njih 126 se žalilo da je dobilo otkaz, a 26 trudnica i porodilja se žalilo da prema njima nije postupano onako kako je zakon predvideo, odnosno nisu im isplaćene naknade. Oko 79 primedbi bilo je na „rad na crno“.

Na linku OVDE je kompletan spisak.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uki

    SVE TE POSLODAVCE NA DRUŠTVENO KORISTAN RAD

  • Radnik na crno

    A nigde nema novobeogradskih splavova, klubova, restorana, butika,fast fud ova, pekara,tamo nesme da se dira

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke