• 0

Poznati uslovi za hrvatski Kurcarbajt: Evo ko će imati pravo na novu meru

Reč je o programu koji podrazumeva skraćeno radno vreme, zarad očuvanja radnih mesta. Prvo je nastao u Nemačkoj, a onda su počele da ga kopiraju i druge zemlje, kako bi oporavile svoje ekonomije

  • 0
Više od 40 miliona ljudi zatražilo je novčanu pomoć

Foto: Pixabay

Kako prenose hrvatski mediji, nova mera po uzoru na nemački Kurcarbajt, koja je uvedena sa ciljem da se sačuvaju radna mesta, primenjivaće se od juna i trajaće do kraja ove godine.

Međutim, ne važi za sve. Podrška se dodeljuje poslodavcu, ako je zahtev za skraćenje radnog vremena podnet za najmanje 10 odsto radnika, za koje se ne može osigurati rad u punom obimu.

Bitno je napomenuti da je ovo mera, a ne zakon, koja bi se odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uslov je da kvartalni pad prihoda u poslovanju budu najmanje 20 odsto, u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Prema početnom predlogu Ministarstva rada, mera bi se odnosila na poslodavce koji zapošljavaju 20 i više radnika iz sektora prerađivačke industrije, a država će plaćati neodrađene sate, do 4.000 kuna po radniku za mesec dana, što je oko 530 evra.

S druge strane, biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za radnike.

Cavtat

Cavtat, Hrvatska / Foto: Pixabay

Ovo su kriterijumi:

1. Mera važi samo za prerađivačku industriju, ali poslodavci i sindikati traže proširenje na ostale sektore gde je zabeležen pad prihoda od 20 odsto na kvartalnom nivou.

2. Država finansira najviše 4.000 kuna po radniku.

3. Skraćenje radnog vremena može biti 10 do 50 odsto.

4. Poslodavac mora da zadrži radnike kojima je odobrena mera, onoliko meseci koliko je koristio meru.

5. Mera važi od juna do 31. decembra 2020. godine

6. Poslodovac neće smeti da isplati dividendu, niti bonuse menadžerima do kraja 2021. godine.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke