• 9

Šok na tržištu: EU uvela tarife od 99 % na uvoz kineskog fiberglasa

Prvi put da je EU istražila da li kinesku pomoć koriste i njihove kompanije smeštene u inostranstvu

  • 9
Automobil, kola, seoferka, sofersajbna, Šoferšajbna, prljavo staklood automobila, kisa, pranje kola

Foto: Pixabay

Automobil, kola, seoferka, sofersajbna, Šoferšajbna, prljavo staklood automobila, kisa, pranje kola

Foto: Pixabay

 Evropska unija uvela je tarife kineskim proizvođačima materijala od staklenih vlakana koji se proizvode u Kini i Egiptu, navodeći da su koristili nefer subvencije koje su im omogućile prodaju po preterano niskim cenama u Evropi.

Evropska komisija, koja kontroliše trgovinsku politiku u 27-članom bloku, saopštila je danas da su kineske kompanije dobile pozajmice po povlašćenim uslovima, zemljište i struju po veštački niskim cenama, kao i razne donacije i poreske olakšice, prenosi Rojters.

Tarife se odnose i na dve egipatske podružnice kineske državne korporacije Čajna Nešenal Bilding Matirijals (CNBM), što je prvi put da je EU istražila da li kinesku pomoć koriste i njihove kompanije smeštene u inostranstvu. Do sada su obično razmatrane samo subvencije države domaćina.

Zajedno sa povezanim antidumping dažbinama, EU će sada primenjivati tarife u rasponu od 30 do 99,7 procenata, pri čemu će više stope biti za kompanije sa sedištem u Kini a niže za proizvodnju u Egiptu, navodi se u službenom glasniku EU.

Tarife će važiti retroaktivno od 22. januara.

Evropska komisija je utvrdila da je tržišni udeo proizvođača iz Kini i Egipta u EU porastao u 2018. godini na 31 odsto sa 23 procenta 2015. godine, dok im je prosečna prodajna cena pala za 14 posto, navodi britanska agencija.

Materijali od staklenih vlakana imaju širok spektar primene, između ostalog kod proizvoda kao što su lopatice za vetroturbine, čamci, kamioni i sportska oprema.

Proizvodnjom fiberglasa u Evropi bave se belgijski Ovens CorningFiberglas, francuski Šomara, nemački Zertek i finski Ahlstrom-Munkzjo.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    15. jun 2020 | 20:14

    Pa kako to zar nisu EU i Amerika kolevke kapitalizma i liberalnog trzista. Izgleda da oni vole liberarizaciju samo dok su oni u dominantnoj poziciji, a cim su u losijoj poziciji, odma uvode takse, kvote i zabrane.

  • Tig

    15. jun 2020 | 19:50

    Pa evo sada se i sami pokazali ko je uveo do nedavno taksu od 100% na Srpsku robu koja je namenjena za Kosovo i Metohiju.

  • Uzalud

    15. jun 2020 | 20:07

    Ceo svet je u strahu od kineske ekonomske invazije pa pokušavaju zabranama da ih zaustave. Kratkoročno možda, ali i Kina ima čime da odgovori na to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>