• 0
 ≫ 

Agrokor dužan da plati samo milion evra, sud u Ljubljani mu otpisao 52,5 miliona

 ≫ 

Na takvo rešenje višeg suda AVK nema pravo žalbe

  • 0
Izbegnite dugove uz plansko trošenje Foto: Pixabay

Viši sud u Ljubljani smanjio je, sa 53,5 miliona na samo jedan milion evra, kaznu koju je slovenački regulator za tržišnu konkurenciju (AVK) prošle godine izrekao hrvatskoj kompaniji Agrokor.

Time je otvorena mogućnost deblokade zaplenjenih deonica Agrokora u slovenačkom trgovinskom lancu Merkator, čime se obezbeđuje njegov prenos iz posrnulog hrvatskog koncerna u novu grupu Fortenova, navodi se u obrazloženju koje je preneo ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Nezvaničnu informaciju lista preneli su i svi ostali važniji slovenački mediji.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupovine manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao kaznu od 53,5 miliona evra i za obezbeđenje plaćanja kazne zaplenio njegove deonice u Merkatoru.

Na odluku AVK-a o kazni od 53,5 miliona evra, koja je dovela do zaplene njegovih deonica u Merkatoru, Agrokor se žalio višem sudu koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan da plati "samo" milion evra, piše "Dnevnik".

Na takvo rešenje višeg suda AVK nema pravo žalbe, prenosi Hina.

- Ako Agrokor pristane da plati kaznu, moći će istovremeno da raspolagaže deonicama Merkatora. Time bi bila otklonjena i jedna od prepreka za prenos vlasništva Merkatorovih deonica s finansijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Merkatora već prenete sve solventne firme Agrokora - prenela je Slovenačka televizija.

Za realizaciju tog prenosa, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Evropske komisije i saglasnost svih 56 Merkatorovih banaka-poverilaca, od kojih je velika većina na to već pristala.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>