• 0
 ≫ 

5 najvažnijih pitanja i odgovora za mala i srednja preduzeća

 ≫ 

Mala preduzeća su temelj naše privrede. I bez obzira na to da li tek započinjete ili već vodite svoj posao, imaćete podršku.

  • 0
Vlasnik, kafeterija, otvoreno, restoran Foto: Shutterstock

Kako da započnete svoje poslovanje, kako da nađete finansije, kako da organizujete biznis, šta morate da znate oko plaćanja? A kako da vodite i razvijate svoj posao?

Sva ova pitanja muče male preduzetnike, kako one koji tek planiraju da uplivaju u preduzetničke vode, tako i one koji su odavno u tom moru.

Jedno od najtežih je možda i ono - gde i kako da plasiram svoj proizvod. Ima načina, i jednostavan je.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih objekata i zapošljavaju dve trećine svih radnika, a čak 60 odsto nacionalnog BDP-a potiče od te vrste preduzeća.

Oni su, kako se to često kaže, kičma naše privrede.

Koliko su nam važne te male firme i to što su naše, domaće, na koje možemo da se oslonimo, pokazala je i korona. Njihovi vlasnici i predstavnici sada kažu da se nadaju da ćemo svi i ubuduće biti svesni da se mora posebno obratiti pažnja na domaće preduzetnike i naravno mala i srednja preduzeća koja su u Srbiji bez obzira na vlasništvo.

Tim firmama je potrebna podrška pre svega u procesu digitalizacije kroz koju prolaze ali i da lakše probiju put do svojih kupaca i klijenata.

Trebalo bi da imaju osećaj da bez obzira na to u kom delu poslovnog poduhvata se nalazi malo ili srednje preduzeće, da imaju podršku koja im je lako dostupna. Mesto #WhereYouShopMatters, i sigurnu oazu, poruku da smo svi spremni da #PodržimoLokalno.

Na tome se srećom intezivnije i radi u poslednje vreme. Banke, instutucije, kompanije poput Visa, nude različite platforme i alate kako bi pomogle razvoj tih preduzeća.

Jedna od poslednjih akcija je da se promovišu proizvodi koji su proiizvedeni u Srbiji, cela kampanja je dobila naziv "čuvarkuća", a konkretno, Visa ima platformu za podršku malom biznisu i to u početnoj fazi, kada je i najteže osmeliti se i krenuti napred.

Pored velike ideje ili plana da ponudite novu uslugu, pokretanje poslovanja uključuje, između ostalih koraka, pronalaženje načina finansiranja, troškove pokretanja, vrste plaćanja koje ćete prihvatiti.

Bez obzira na to u kom delu poslovnog poduhvata se nalazite, stručna pomoć je dostupna. Na jednom mestu možete da nađete rešenja za kreiranje veb-sajta, online prodaju ili prijem plaćanja, između ostalih usluga.

Koliko vas ima odličan biznis plan ali se ne usuđuje da ga ostvari jer misli da neće imati mesto za svoju radnju? Upravo to rešava plaftorma - možete besplatno otvorite svoju online prodavnicu uz uključeno jednogodišnje održavanje i druge pogodnosti.

Inače, #whereyoushopmatters inicijativa nije jednokratna aktivnost, već dugoročni projekat. Cilj i jeste ono što smo pomenuli na početku teksta - da se istakne važnost ulaganja u lokalnu privredu i male i srednje biznise, koji su osnovni stub svake zdrave ekonomije, ali i zajednice i društva u celini.

- Naš cilj je da podstaknemo mala i srednja preduzeća da uz odgovarajući set rešenja i stručnu podršku, dobiju podjednaku šansu da usvoje inovativne načine prodaje i plasiranja svojih proizvoda i usluga i tako unaprede svoje poslovanje, budući da je naša osnovna misija da omogućimo pojedincima, privredi i ekonomijama da rastu i da se razvijaju - poručuju iz kompanije Visa.

visa Foto: Printscreen

Šta vam konkretno može biti od pomoći?

Znamo da su alati jedna od početnih i neophodnih stvari da biste uopšte počeli da realizujete svoju ideju, ali i da razvijate dalje svoj biznis. Dobra vest je da mnogo toga možete da uradite sa par klikova i vrlo malo vremena.

Omogućena je Visa for Business konsijerž čet bot podrška kako bi podržala male firme. Možete i sami da kreirate sopstveni veb-sajt, prodajte svoje stvari, započnite blog i još mnogo toga. Otkrijte šta sve možete danas.

Budite online pomoću jednostavnih koraka:

1. Skicirajte sadržaj svog veb-sajta kreirajući stranice koje ste skicirali

2. Izaberite temu i na osnovu nje napravite meni

3. Pokrenite novi WordPress.com veb-sajt!

Dalje, napravite sopstveni profesionalni veb-sajt sa Wix vodećom razvojnom cloud platformom, u koju veruju milioni korisnika širom sveta. Prodajte proizvode, primajte rezervacije i platite online, upravljajte prodajom ulaznica za događaje i primajte online narudžbine za vaš restoran. Sa Wix-om možete da kreirate, promovišete, upravljate i razvijate svoje poslovanje - sve na jednom mestu.

Postoji i jedna bespatna usluga dizajna na štampanom materijalu.  Tu su i simpatične Siskartice - 15% popusta za proces izradnje Loyalty i Gift kartica, koji uključuje upotrebu softvera Loyalty i Gift kartica. Imate na raspolaganju i prevodilačku agenciju i besplatnu uslugu prevođenja na dva jezika.

Usluga Mssg.me  koja pomaže oko kreiranja direktnog marketing kanala na mesindžerima, nudi 50% popusta na PRO paket za godišnje plaćanje Visa Biznis, Visa Platinum biznis karticama.

I to nije sve, zapravo, ovo su tek neke od prvih usluga i pogodnosti koje se mogu naci na Platformi. Dodatno, predstoji uključivanje novih partnera i novih  projekata za podršku malom biznisu na šta možete da računate.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>