• 5
 ≫ 

Snaga Hong Konga slabi, Kina tera po svom: Stranci beže iz finansijskog centra?

 ≫ 

"Hong Kong će se verovatno razviti u kineski ofšor centar", smatra Alisija Garsija Herero, glavni azijsko-pacifički ekonomista u "Natixis SA"

  • 5
Nacionalni narodni kongres, Kina, Peking, China's National People's Congress

Si Đinping / Foto: Tanjug/AP

Kina ne samo da pooštrava svoj politički angažman u Hong Kongu, kako bi uzdrmala grad koji je već nemiran, već je sve upornija u odluci da produbi svoj uticaj na poslovni život međunarodnog centra za finansije.

Od nekretnina do inicijalne javne ponude, izdavanja duga i telekomunikacija, kontinentalne kineske kompanije, od kojih mnoge imaju podršku države, imaju sve asertivnije uloge u gotovo svakom kutku grada. To je pomak koji se dešava još od primopredaje Hong Konga Kini, 1997. godine.

Iako pristalice naglašene ekonomske integracije ukazuju na porast uticaja kineskih investicija u Hong Kongu, kritičari smatraju da je to još jedan odraz opadajuće autonomije grada u odnosu na kopno.

Zabrinutost je naglo porasla poslednjih nedelja nakon što je Kina rekla da će nametnuti sporno zakonodavstvo o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu, pozivajući se na nezavisnost pravosudnog sistema koji je bio ključan za međunarodne kompanije i investitore.

- Hong Kong će se verovatno razviti u kineski ofšor centar - rekla je Alisija Garsija Herero, glavni azijsko-pacifički ekonomista u "Natixis SA". Za razliku od internacionalnih "kolega", japanskih i američkih kompanija, sve više kineskih kontinentalnih firmi širi svoje radne prostore u Hong Kongu.

Među njima su "CMB International Capital Corp.", "China Minsheng Banking Corp" i "Orient Finance Holdings Ltd.".

Kako se kontinentalne kineske kompanije šire, kod zapadnih kompanija raste zabrinutost za budućnost grada. Više od 25 odsto giganata koje je Američka privredna komora ispitivala u Hong Kongu ovog meseca, razmišlja o preseljenju na drugo mesto.

Skoro 40% anketiranih reklo je da razmišlja o ličnom preseljenju jer Kina gura napred novi sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji narušava hongkonški pravni okvir, kažu.

Video: Pogledajte most preko reke Amur koji spaja Rusiju i Kinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    28. jun 2020 | 08:27

    Gde jednom komunistiugaze tu vise trava ne taste.Kao u Hong Kongu ne pustaju ljude da normalno zive.Hvala za objavu

  • Imenjak

    28. jun 2020 | 17:16

    Sila kazu koja prodaje zaklane kerove na ulici kanibali sa severnom korejom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>