• 0

Ovaj pojam je najčešće izgovorena reč ove godine: Kako sigurno da znate da vam se firma "ne drma"?

I Vlada Srbije je na predlog Ministarstva privrede usvojila Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, ali da li vi znate šta tačno znači kada je firma likvidna?

  • 0
firma, biznis, likvidnost

Foto: Pixabay

Pojam likvidnosti se provlači otkako postoje i preduzeća, ali ako nemate i sami isto, verovatno ne znate šta tačno ona podrazumeva.

Likvidnost preduzeća se često pominje poslednjih nedelja i meseci a odnosi se pre svega na kredite za likvidnost koje je država obezbedila kao pomoć privredi da što lakše prevaziđe krizu izazvanu kovidom 19.

Najkraće objašnjenje ali i najtačnije možete pročitati kod Udruženja banaka Srbije:

Likvidnost je sposobnost da se brzo prikupe likvidna sredstva i izmire obaveze koje dospevaju u skorom roku. Likvidna sredstva su aktiva koja se brzo i relativno lako može pretvoriti u keš i upotrebiti kao sredstvo plaćanja (ušteđevina, zalihe robe, kreditna sredstva, prihodi od potraživanja, itd.)

Prema opštoj definiciji, likvidnost je sposobnost da se u svakom momentu mogu izmiriti obaveze prema poveriocima.

Samo značenje likvidnosti odredjuju sledeći faktori:

1. dospele obaveze
2. vremenski rokovi
3. sredstva plaćanja

Likvidnost kao jedna od načela finansijske politike, je determinisana brzinom pretvaranja imobilisanih sredstava u novac i brzinom dospeća obaveza za plaćanje. Na stepen likvidnosti utiču vrste i veličine pojedinih izvora sredstava.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva privrede usvojila Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19.

Realizacija Programa vršiće se preko Fonda za razvoj Republike Srbije sve dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 10. decembra 2020. godine.

Za relizaciju Programa izdvojeno je 24 000 000 000 dinara.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

O detaljima i uslovima za ovaj kredit možete pročitati opširnije OVDE. 

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke