• 2

Kradu i uništavaju saobraćajne znakove, šteta se meri milionima: Koliko plaćamo tuđu nesavesnost?

"Saobraćajna signalizacija i oprema javno dobro"

  • 2
stop, znak stop Foto: Pixabay

Na putu od petlje Kovilovo do raskrsnice za Padinsku Skelu, oštećena je vertikalna saobraćajna signalizacija u vrednosti od skoro pet miliona dinara, saopštili su Putevi Srbije.

Oštećena su poslednjih dana ukupno 63 saobraćajna znaka, 12 trouglastih, 35 kružnih, šest kvadratnih i 10 pravougaonih, kao i 22 table za vođenje i upućivanje saobraćaja.

Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih i uništenih saobraćajnih znakova, putokaznih tabli, smerokaza i ostale saobraćajne signalizacije i opreme iznosi više od 140 miliona dinara odnosno više od milion evra na teritoriji cele Srbije.

Uz prosečnu vrednost saobraćajnog znaka odnosno table na godišnjem nivou ukrade se više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli.

Ako uzmemo u obzir da cena presvlačenja jednog kilometra puta u proseku košta oko 12 miliona dinara, možemo zaključiti da bismo godišnje mogli da rehabilitujemo 12 km puta za iznos utrošenih sredstava za ukradenu i oštećenu saobraćajnu signalizaciju.

Izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda Zorana Stojisavljevića kaže da se svakodneno susreću sa uništavanjem saobraćajne signalizacije na našim putevima.

stop, znak stop Foto: Pixabay

- Naše društvo trpi štetu zbog nesavesnih građana koji sebi daju za pravo da postavljenu saobraćajnu signalizaciju, koja služi za normalno i bezbedno odvijanje saobraćaja, permanetno uništava, što fizički, putem grafita ili krađom - rekao je Stojisavljević.

Ističe oni što to rade nisu svesni koliku čine štetu, ne samo meterijalnu već i u bezbednosnom smislu i ugrožavaju živote učesnika u saobraćaju.

Stojisavljević navodi da je na petlji Kovilovo uništena signalizacija vredna skoro pet miliona dinara.

Putevi Srbije naglašavaju da krađa, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju, kao i da bi kazne za takva krivična dela trebalo da budu oštrije,

To javno preduzeće napominje da su putevi, saobraćajna signalizacija i oprema javno dobro.

Javno dobro je imovina svih građana i razlog više da svi zajedno aktivno učestvujemo na čuvanju zajedničke imovine, kažu u Putevima Srbije i apeluju da se sve nadležne institucije, mediji i sami građani uključe u akciju koja bi pomogla da se sačuvaju materijalna sredstva uložena u izgradnju i održavanje puteva Republike Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    30. jun 2020 | 09:54

    Dobri za pecenje paprike

  • Rada Bg

    30. jun 2020 | 16:28

    Primetila da u Bg ima mnogo unisteni i odneseni saobracajni znakovi.. Samo se pitam da li ti sto unistavaju imalo razmisle pre nego polome i uniste..?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>