• 0

Oštećeno oko 1.000 kuća u poplavama, svi dobijaju od 120.000 do 600.000 dinara

Objekti su razvrstani u pet kategorija

  • 0
Poplave, Arilje, kuće, voda

Foto: Tanjug/Dragan Karadarević

U poplavama koje su prethodnih nedelja zadesile pojedine delove Srbije, oštećeno je oko 1.000 porodičnih stambenih kuća, procenjeno je na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava.

- Na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava procenjuje se da je oštećeno oko 1000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, koji su razvrstani u pet kategorija u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda - navodi se u vladinoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

Vlada Srbije odlučila je na jučerašnjoj sednici da obezbedi bespovratnih 200 miliona dinara za građane, čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava prošlog meseca.

Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ova sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima.

Za prvu kategoriju oštećenja vlasnik će dobiti 120.000 dinara, za drugu 200.000, treću 250.000 dinara, za četvrtu kategoriju 350.000, dok će za petu kategoriju biti isplaćeno 600.000 dinara, navodi se u uredbi.

Jedinica lokalne samouprave bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, dužna je da pozove građane da prijave nastalu štetu u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva.

Video: Najtužniji prizori Srbije: Poplavljeni gradovi, sela, kuće...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>