• 3
 ≫ 

Spuštene cene 60%, gosti ipak ne dolaze: Tužna slika u Dubrovniku

 ≫ 

Na novonastalu situaciju se niko nije pripremio

  • 3
Gde sve možemo da očekujemo poskupljenje?

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

Grad Dubrovnik, jedna od najznačajnijih turističkih prestonica hrvatskog primorja, beleži rekordno nisku posetu turista ove sezone zbog pandemije korona virusa.

Prema podacima sistema za prijavu i ođavu gostiju eVisitor, 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2.145 gostiju, što je tek 13 odsto od broja gostiju prošle godine koji su boravili u tom gradu na taj dan 2019, kada su ostvarena 24.824 noćenja.

Iz Turisticke zajednice Dubrovnika navode da su u hotelskom smeštaju u tom gradu trenutno najbrojniji gosti iz Nemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smeštaju najviše borave Nemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji, prenosi portal Index.

Predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika i vlasnik taverne "Otto" Ante Vlašić kaže da trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova.

- Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 odsto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i sa brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik... Možda je taj procenat čak i nešto manji, jer smo izgubili dnevne izletnike, na primer iz BiH i Crne Gore, kao i kruzerske goste - izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je cak bilo najavljeno smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo.

Potpredsednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje "Dominium travel" Slavica Grkeš kaže da pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 odsto.

- Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija beležimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom ''last minute'' noćenja i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smeštaj koji imamo u ponudi - kazala je Grkeš.

Kada je reč o cenama, ona tvrdi da su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 procenata, dok su drugi odlučili da ne iznajmljuju svoje stambene jedinice u turističke svrhe.

Video: Ponovo rade prostitutke: Ulica crvenih fenjera otvorena posle prestanka epidemije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>