• 85

Upravo je skočila cena pojedinih cigareta u Srbiji: Pogledajte za koliko je skuplja vaša paklica

Od jula će vam trebati koji dinar više za kupovinu paklice cigareta zbog pomeranja akciza

  • 85
Cigarete, otrov

Foto: Shutterstock

Duvandžije su uskladile cene cigareta sa akcizama, što se automatski prelilo na džepove potrošača.

Nogu je povukao JT Internacional iz Sente, kao što je Telegraf Biznis prvi objavio, i njihove cene su uvećane u proseku za 10 dinara po paklici. 

Cene za pojedine cigarate stupaju na snagu danas, 13. jula,  a konkretno ove u nastavku teksta 17. jula.

Mi smo izdvojili samo neke koji građani u Srbiji koriste, a koje su promenile cenu:

"Ronhill slim" je skočio sa 300 na 310. Paklica "rotmansa" umesto  270, sada košta 280 dinara. "Pal mal" ide na 290 sa ranijih 280. "Laki strajk od danas košta 300 dinara (neki i više). 

"Drina" košta 280 dinara, koliko i "diva".

Ove cene objavljene su i u "Službenom glasniku Srbije", a odnose se na fabrike duvana Imperial Tobacco i British American Tobacco.

Cigarete

Foto: Pixabay

Od 1. jula, podsetimo, počele su da važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. One su uvećane za oko jedan dinar.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, pa onda pomerena za još mesec dana.

Duvandžije se, po pravilu, prilagođavaju šestomesečnom povećanju, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. To podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Prošli put, naši sugrađani su zbog ove odluke na kioscima i prodavnicama za paklicu davali u proseku deset dinara više nego obično.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    Sreća moja pa sam se spasio cigara... Kada pogledam da bi mi sada trebalo 140 000 din za Pal Mal, nije mi dobro...

  • zeljko

    1 kg.duvana 2000 din.

  • Cica

    Dve godine su prosle kako ne pusim.Cigarete sam ostavila odmah po poskupljenju I iskreno bas mi se smucilo vise.Strastveni pusac sam bila koju nisam mogla da zamislim sutra ja bez cigareta,ma histerija.I eto donela sam odluku da od prvog maja 2019g dala sebi casnu rec da vise necu pusiti cigarete I evo tu sam ne kasljem od duvanskog dima sto sa ponosna na samu sebe misleci da cu sama sebe lagati, ali ne,imam cvrst karakter,pobedila sam.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke