• 0

3 nova trika koja ovog trenutka možete da dogovorite sa vašom bankom da lakše vratite kredit

Kako može da vam rata bude manja i na koga se tačno odnose nova dva propisa

  • 0
Tri stvari, dogovor sa bankom, otplata kredita Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Kako bi ublažila potencijalne efekte novog udara korone u narednom periodu, centralna banka je rešila da već sada pokuša da predupredi najgore, i da spreči da se finansijski sistem uruši ukoliko ljudi ne mogu da plaćaju rate kredita.

A kod nas ima najviše keš kredita na šta se upravo odnose dve nove olakšice.

Naime, izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita - Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda.

Ove odluke bi trebalo da podstaknu banke da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, a koji su odobreni do 18. marta 2020. godine. Stambeni krediti i minus po tekućem računu, koji je takođe kredit, ne potpadaju pod ovu odluku.

Usvajanje navedenih odluka treba da doprinese olakšavanju uslova otplate kredita grđanima koji su se suočili ili će se tek suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem vremenskom periodu od inicijalno predviđenog.

kredit, rate, kamate Foto: Shutterstock

Banke sada mogu da, bez rezervisanja dodatnih sredstava, produže rokove na dodatne dve godine u odnosu na dosadašnje rokove (do 7 godina za kredite u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

Iz NBS navode da ovi propisi predstavljaju pažljivo odmerenu reakciju centralne banke na moguće pogoršanje finansijskog položaja građana koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 po osnovu uzetog potrošačkog kredita (uključujući i potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila), gotovinskog ili drugog kredita (koji nije stambeni kredit ni minus po tekućem računu).

Sve ovo trebalo bi da vam omoguću nižu ratu i duži rok otplate vašeg keš kredita.

Dodatno, podsetimo, treća opcija je da porazgovarate sa svojom bankom o produženju moratorijuma, a to može da uključi i vašu ratu za stambeni. Opširnije OVDE.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>