Zubari u Beogradu počeli da naplaćuju korona taksu: Košta 1.700 dinara, tolika je i u Švajcarskoj

Sve više stomatoloških ordinacija u svetu naplaćuje posebnu "korona taksu", izgleda da je trend stigao i u Beograd

Stomatolog, zubar, Dodatna mikrobiološka zaštita

Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Mnoge industrije zbog korone traže način da je što lakše prevaziđu, mnoge se suočavaju sa raznim pravilima i novim merama koje moraju da ispune. Što ih košta, naravno. Posledično, to preliju na cenu usluga, odnosno na novčanike potrošača.

Prvi su to u Srbiji uradili frizeri i kozmetičari koji su "pojačali" cene za oko 10 odsto, ili 200 dinara po usluzi, a sada su to uradili i zubari.

U upustvima svojim pacijentima, naveli su i koliko više moraju da plate zbog novonastale situacije.

Tako je jedna oridinacija na Vračaru, među ostalim stavkama navela i tu da će vam "dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete. Za preglede i kontrole gde je manje prisustvo aerosoli 1.200 dinara", navodi se na obaveštenju.

Jedna druga ordinacija u centru grada, nedaleko od Terazija, tu stavku naplaćuje 1.800. Dakle, cene se razlikuju.

U Švajcarskoj pobuna zbog nove "korona - takse"

To što su stomatološke ordinacije u Švajcarskoj naplaćivale "korona taksu", naišlo je na oštru kritiku društva za zaštitu potrošača.

Već ranije su i kod njih frizeri uveli posebne takse opravdavajući to troškovima dodatne dezinfekcije.

Sada su se na ovaj korak odlučili i zubari koji na račun pacijentima obračunavaju "taksu za dezinfekciju radnog mesta".

Ta taksa kod njih nije mala, i u Cirihu pojedine ordinacije naplaćuju dodatnih 15,30 franaka.

Nadležne vlasti objašnjavaju da "taksa za dezinfekciju radnog mesta" nije ništa novo, već da je od januara 2018. sastavni deo stomatološke tarife.

Međutim, do sada velika većina zubara tu mogućnost nije koristila.

Sada, kažu iz Udruženja stomatologa, zbog korona virusa, zubari imaju veće troškove u dezinfekciji svojih ordinacija, pa i zbog obaveznog luftiranja imaju veće pauze između prijema pacijenata.

Da li ste išli nedavno kod zubara? Da li ste primetili ovu novinu? Pišite nam u komentarima.

Video: Najlepša slika Srbije: Klinci ukrasili zubnu ordinaciju u Ljigu

(V.Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chika

    Maska 200 din, vizir 350 din najlosiji, optimalno 500 din ako zelite precizan rad(asepsol ne deluje, a alkoholom ako prebrises vizir, on matira, ne vidis nista, hlor isto matira, znaci jedan pacijent jedan vizir ako cemo po propisu) . Kapa jednokratna 50 do 100 din. Jednokratni mantil papirnati 250 din, skafander oko 1500 din, naocare zastitne(nose se ispod vizira kod rada sa turbinom 700 din). Litar jaceg alkohola 400 dinara(u doba prvog naleta bio 800). Gel za suvo pranje ruku(inspekcija trazi za pacijente i papirne ubruse, plus hemijska sredstva za kupatilo i oprema za cistacicu, jer se i cistacica plasi Korone, kao i vi, znaci oprema i za nju. Ako je na trzistu veca potraznja, sve cene skacu duplo i vise. Iskreno, vise se isplati da ne radite, jer dok sve podmirite ne ostaje nista. A radili ste. I rizikovali ste, jer kad radi zubarska turbina od 450.000 obrtaja/minuti, sa vodom pod pritiskom, koja sa pacijentovom pljuvackom formira aerosol, nijedna oprema ne moze da vam garantuje nikakvu bezbednost jer se zonom kontaminacije smatra 3m oko glave pacijenta.

  • Vesna

    1.Imamo stomatologe,a ne zubare 2.Zar nije obavezna dezinfekcija radnog mesta posle svakog pacijenta,bez obzira na virus? Tako sam ja ucila i radila Zastitna oprema...pa i to smo,valjda prevazisli(maske,rukavice) Nadam se da je to sastavni deo svake ordinacije i da o tome i ne treba raspravljati,kao i o dezinfekciji radnog mesta Zbog svega ovoga nema mesta ovoj prici(dodatni troskovi...)

  • ChiSerb

    Mi imamo zubara istog preko 20 godina i nema nikakve takse. Tako je barem u cikagu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke