• 3

"Izdajemo garsonjere za 25 i dvosobne stanove za 50 evra": Kako Grci spasavaju sezonu

Ispred većine kuća i apartmana postavljen sličan natpis

  • 3
grčka, hoteli, kos Foto: Pixabay.com

Umesto kreveta više, koji se uobičajeno u ovo doba godine tražio duž egejske obale, ovih dana pred većinom apartmana na Eviji stoji tabla s natpisom "Izdajem garsonjeru za 25 i dvosoban stan za 50 evra dnevno".

Razlog je pandemija virusa korona koji je zatvorio grčku granica i ujedno rasterao poslednje srpske, ali i druge turiste koji su autobusom ovde stigli na odmor.

Vlasnici apartmana kažu da su table postavili više reda radi nego što se nadaju gostima, a i ako se neko raspituje za iznajmljivanje, to su Grci koji vikendom dolaze iz Atine.

Od pre četiri dana, kada je otišao i poslednji autobus s beogradskim registarskim tablicama, ovde se osim grčkog ne može čuti drugi jezik, piše Politika.  Kako stvari stoje, tako će ostati do kraja sezone jer novih organizovanih tura više nema, tvrde meštani i vodiči koji su goste dočekivali, a sada se i sami pakuju za povratak kući.

Vlasnici apartmana kažu da su još dobro prošli jer je većina agencija iz Srbije uplaćivala novac za smeštaj neposredno pre dolaska svake nove ture.

Problem je, kako pričaju turistički vodiči, agencijama iz Srbije koje su unapred platile celokupan zakup do kraja septembra, a nisu uspele da realizuju ni 20 odsto tura, pa su na gubitku.

Budući da je reč o koroni, koja se tretira kao „viša sila”, realno i ne očekuju da će im grčki partneri vratiti novac.

Ono što im predstavlja dodatni problem jeste da li će ako korona potraje moći da nastave poslovanje naredne sezone, a na stranu što će većina gostiju sigurno čekati poslednji trenutak kako bi bila sigurna da će moći da ode na odmor poučena upravo aktuelnom situacijom. Znači, da ne mogu da računaju na „frst minit”, to jest na one koji su uplaćivali letovanje već u januaru ili februaru.

Mnogo je onih koji više ne izdaju garsonjere, već su stavili ključ u bravu jer im je svaki dan bez gostiju trošak.

Interesantno je da su, uprkos činjenici da su plaže mahom prazne, restorani i kafići otvoreni. Brod koji prevozi turiste od mesta Agijus Kampus do Evije i dalje vozi sedam puta dnevno kao da je puna sezona.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>