• 29

Кućni poslovi koje žena radi u Srbiji vrede platu od 546 evra!

Кriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući

  • 29
Domaćica, Zorana Mihajlović

Foto: Tanug/Sava Radovanović, Shutterstock

- Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice. Кada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra - izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost, Zorana Mihajlović.

Ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, koje su zajedno sproveli Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa UN Women i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva i britanske ambasade u Srbiji, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

- Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Кriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe. Ova analiza je prvi i važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje. Jer samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje - rekla je ona.

Rebeka Fabrici, zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji, izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

- Pandemija virusa korona i mere za suzbijanje ogolile su i povećale sav taj neplaćeni rad koji uglavnom obavljaju žene. Smatrali smo da je od izuzetne važnosti da podržimo Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women u izradi ove analize i otvaranju razgovora u javnosti o ovoj velikoj temi u cilju ravnomerne raspodele neplaćenih poslova staranja, većeg uključivanja žena na tržištu rada, kao i adekvatne podrške zajednice - rekla je ona.

Zorana Mihajlović, taxi potpis

Foto: MGSI

Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), istakla je da zahvaljujući ovoj analizi konačno znamo koja je ekonomska vrednost neplaćenog, nevidljivog i nepriznatog rada u Srbiji koji žene obavljaju svakog dana u godini, prekovremeno, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

- To je prvi korak na putu ka društvenom i ekonomskom priznanju te vrednosti, i nadamo se da će poslužiti kao osnova za kreiranje politika i sistema podrške i usluga u zajednici u čijem nedostatku upravo i dolazi do ovolike količine neplaćenog rada - rekla je Rikanovićeva.

Prva ekonomska analiza neplaćenih poslova u oblasti staranja sprovedena je u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje - preraspodela neplaćenog rada”, koji zajednički realizuju Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva i britanske ambasade u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daj molim te

    Kaze zena koja 500e spuca na sminkeraj.

  • Ja

    Zasto je samo zena duzna da cisti i pere pogotovo ako je i ona u radnom odnosu, zasto se to podrazumeva pod njen posao, kuca je zajednicka i treba svi da ucestvuju u odrzavanju iste.

  • Snezana

    Zene koje su u radnom odnosu sve to moraju da rade kada se vrate sa posla.Onako umorne tek sto su zavrsile sa jednim poslom, odmah prelaze na drugi.Peri,cisti,spremi veceru, kuvaj rucak za sutra,spremi decu,pogledaj domaci... Crknes dodvanest u ponoc, bas kao pepeljuga.Zena za sebe nema vremena.A onda dodje zakon koje su te iste izglasale u skupstini da zene budu ravnopravne sa muskarcima i da odu u penziju sa 65 .Pa izdrzi .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke