• 0

Prave čuda od starih flaša i japanki: Barovi na Baliju štede novac, dok vode računa o planeti

Na ulazu u klub "Potato Head" nalazi se umetnička instalacija od 5.000 japanki, nađenih na plažama ovog prelepog ostrva

  • 0
Potato Head Bali

Potato Head, Bali / Foto: Shutterstock

Indonežansko ostrvo Bali ima posebna pravila za turiste: osim uobičajenog proveravanja oružja ili eksploziva, pregledaju se i plastične flaše za jednokratnu upotrebu koje tamo - nisu dozvoljene.

Ovakav pristup je usvojen kako bi naterao kupce da razmisle o životnoj sredini, a većina resorta na Baliju vodi održivu politiku i tako, ujedno, smanjuje troškove. Između ekologije i ekonomije bismo danas mogli da stavimo znak jednakosti.

Kompleks Potato Head (koji je privremeno zatvoren zbog pandemije) - svrstava se među najodrživija mesta u ugostiteljstvu zbog svojih "zelenih inicijativa", pa je tako osvojio i nagradu za najodrživiji bar u Aziji, 2018. godine. Takmičio se sa 50 rivala.

Svaki deo odmarališta osmišljen je radi održivosti i minimiziranja otpada.

Na primer, zadnja strana menija izrađena je od gume i japanki. Držači sapuna i kutije sa maramicama izrađeni su od stiropora, čepova za boce, krečnjaka i ostriga.

Potato Head Bali

Bar koji spaja lepo i korisno / Foto: Shutterstock

Vosak za sveće napravljen je isključivo od upotrebljenog ulja za kuvanje, a stakleni svećnjaci napravljeni su od starih boca za vino. Na ulazu u ovaj klub nalazi se umetnička instalacija od 5.000 japanki, nađenih na plažama Balija.

Iz Potato Head-a kažu da osim misije o očuvanju planete, vode računa i o štednji, budući da je svakodnevnih troškova mnogo. Njihov stav je da "potrošač danas zahteva autentičnost, a da ta autentičnost dalje traži održiva rešenja".

Samo 3 odsto od svog otpada koji imaju završi na deponiji, a uglavnom je reč o maramicama i wc papiru.

Maldivi su takođe najavili da će zabraniti svu plastiku za jednokratnu upotrebu do 2025. godine. Hoteli obično troše 20% svog prihoda od vode na kupovinu brendirane vode, ali tome dolazi kraj. Sada pune vodu direktno iz izvora i štede 18 odsto prihoda.

Video: Bili smo i uverili smo se: Grčko ostrvo na kojem turiste iz Srbije dočekuju kao bogove

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke